Tip redakcii
 

Stévia, zdravšia a sladšia náhrada cukru môže byť nebezpečná

Zdravú alternatívu cukru používajú Japonci už celé desaťročia, juhoamerickí Indiáni nou liečia cukrovku a zubný kaz, ale európski úradníci stále dávajú prednosť repnému cukru.

31. marca 2012, 07:00

Ľudia si stéviu často žiadajú, používajú ju na pečenie a sladenie nápojov – povedala nám predavačka a na pult vyložila balíček so sušenými lístkami, škatuľku s práškom, tekutým výťažkom aj s tabletkami. Nápis na vrchnáčiku však hlási: „Zelený prášok zo stévie nie je v rámci EÚ povolený predávať ako potravina. Tento produkt je odporúčaný ako prísada do dentálnej a kožnej kozmetiky.“ Výrobca aj dovozca je čistý, zákazník si urobí aj tak po svojom. Ved keď si už stovky rokov sladia stéviou nie hlúpi Japonci natoľko, že spotrebujú až štyridsať percent celosvetového množstva, hádam neublíži ani slovenskému žalúdku, zvyknutému na kalorický biely cukor...

Čo je stévia?

Subtropická a tropická rastlinka Stevia rebaudiana má svoj domov v pralesoch Južnej Ameriky. Pestuje sa vo veľkom v Japonsku a mnohých ázijských štátoch pre obsah steviozidov, ktoré sú unikátnym sladidlom. Listy stévie obsahujú veľa vitamínov a minerálnych látok, vďaka ktorým má aj liečivé účinky – zlepšuje krvný tlak, trávenie, má antibakteriálne účinky, znižuje cholesterol, bráni tvorbe žalúdočných vredov, zlepšuje spánok, zvyšuje imunitu, pomáha pri chrípke a nachladení, viaže volné radikály, zmierňuje pocit hladu. Výpočet nie je konečný. Indiáni v Brazílii a Paraguaji používajú extrakt aj pri liečbe ďasien a zubného kazu. Stévia spomaľuje starnutie kože a pomáha proti akné.

Obézni by sa potešili

Stévia je až tristokrát sladšia než repný cukor a mohli by sa z nej tešiť hlavne obézni a diabetici. Podľa odborníka na obezitu, výživu a zdravý životný štýl MUDr. Petra Minárika by stévia určite obohatila doterajšiu ponuku sladidiel: „Uvítajú ju nielen ľudia s cukrovkou alebo s obezitou pri redukčnom stravovaní, ale aj všetci tí, ktorí v rámci vyznávania zdravého životného štýlu chcú mať optimálnu telesnú hmotnosť pod kontrolou.“ Napriek tomu si ňou nemôžeme legálne osladiť domáci koláč. Prečo? Hlavný hygienik SR MUDr. Gabriel Šimko, MPH, nám povedal: „V súčasnosti sú povolené len dve formy stévie – ako glykozid steviolu s funkciou sladidla v tridsaťjeden rôznych kategóriách potravín vrátane nealkoholických nápojov, múčnikov, cukroviniek a stolových sladidiel a vo forme rebaudozidu ako arómy. Akékoľvek iné formy sú naďalej nepovolené podľa legislatívy EÚ. Aj v minulosti sme riešili viaceré prípady predaja týchto iných nepovolených foriem napríklad sušených listov stévie cez internetový obchod, ktoré skončili ich stiahnutím z trhu.“

Teória o spiknutí

Tak ako existuje teória o tom, že lieky na mnohé typy rakoviny sú už vynájdené, lenže farmaceutická loby tieto objavy potláča, aby mohla predávať drahé cytostatiká, podobne sa uvažuje aj o sprisahaní v prípade stévie. Aj lieky na liečbu obezity a kardiovaskulárnych chorôb sú predsa výnosný biznis a zubári tiež potrebujú z niečoho žiť. Preto sa v roku 1985 objavila v Amerike štúdia, ktorá vraj účelovo označila stéviu za nebezpečnú, a preto ju úradníci zakázali.

Hoci rastlinku iné výskumy neskôr očistili od podozrení, už v niektorých krajinách nikdy nedostala zelenú. A tu sprisahanecká teória pokračuje. Európska cukrárska loby predsa nemôže dopustiť, aby repný cukor vytlačili iné formy sladidiel. Ako zbraň slúžia dovozné clá. Zabezpečujú, že pre peňaženku priemerného konzumenta bude vždy dostupnejší repný cukor.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by nemal denný limit stévie prekročiť 4 miligramy na kilogram telesnej hmotnosti. Sacharín, ktorý je schválený ako nízkokalorické sladidlo aj v EÚ a označuje sa za úplne bezpečný, je pritom odporúčaný v dávke iba o jeden miligram vyššej. Pri stévii sú však európski úradníci akýsi úzkostlivejší...

Autor: Šarm/ Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.