Tip redakcii
 

Sušené ovocie: Zdravá náhrada sladkostí

Z vráskavých plodov nemusíte mať vrásky na čele kvôli postave, keď ich budete jesť s mierou.

16. decembra 2012, 07:00
Sušené ovocie je vhodné v rozumnej miere aj pri diéte.

Sušené ovocie je vhodné v rozumnej miere aj pri diéte.

Autor: Shutterstock

Domáce sušené slivky, marhule, jabĺčka či exotické mango, papája a ananás sú síce kalorické bomby, ale rýchlo dodajú energiu, uspokoja chuť na maškrty a zbavia vás stresu.

Klady a zápory

Sušené ovocie má v porovnaní s čerstvými plodmi bohatšiu, koncentrovanejšiu chuť i živiny. Sušením však stráca nielen vodu, ale aj vitamín C a jeho energetická hodnota stúpne až na päťnásobok. Priemerne má 100 g sušeného ovocia okolo 1 000 kJ, teda približne toľko, čo jeden syrový burger, stredné hranolčeky či šesť obaľovaných kuracích kúskov vo fastfoode.

Keď zjete zopár sušených banánových lupienkov, akoby ste zjedli celý banán. Pôvodcom tejto energie je cukor, ktorý vo figách a v hrozienkach tvorí až 60 percent. Napriek vysokému podielu cukru hrozienka nespôsobujú zubné kazy ani ochorenia ďasien, ako sa donedávna tvrdilo. Dokonca sa v nich nachádzajú látky, ktoré ničia baktérie v ústach. Niektoré druhy ovocia, napríklad brusnice, sa zámerne prisládzajú cukrom, aby boli požívateľné.

No sušené ovocie môže byť aj výborným zdrojom vlákniny. Sto gramov obsahuje asi 10 gramov vlákniny, teda asi tretinu odporúčanej dennej dávky. Nezanedbateľný je tiež obsah vápnika, draslíka a protistresového horčíka.

Chemická hrozba?

V sušenom ovocí občas nájdete aj rôzne prísady, ktoré majú predĺžiť trvanlivosť, zamedziť tvorbe plesní, zlepšiť chuť a uchovať peknú farbu. Niekedy to však nie sú len prírodné látky, ale aj rôzne chemikálie, preto na balených výrobkoch pozorne čítajte zloženie.

Belasých kryštálikov na povrchu sa nemusíte obávať, je to len vyzrážaný cukor. Horšie je to v prípade neviditeľného oxidu siričitého, ukrytého pod skratku E 220, ktorý mnohí výrobcovia používajú pri sušení. Predlžuje trvanlivosť a zlepšuje vzhľad, ničí však vitamíny a po požití môže vyvolať bolesti hlavy a nevoľnosť. U astmatikov môže byť spúšťačom záchvatu. Ovocie, ktoré obsahuje oxid siričitý, pred konzumáciou opláchnite teplou vodou alebo si vyberte bioprodukty, ktoré nesmú obsahovať žiadne chemikálie.

Viete, že...

... najkalorickejšie sú banány, papája, broskyne a marhule?

  • najmenej energie majú jablká, nesladený ananás a jahody?
  • najviac tyramínu, ktorý môže spustiť migrénu, je v datliach?

Čo z nich získate?

Ananás podporuje štiepenie bielkovín, lieči zápaly a posilňuje imunitu.

Banány pomáhajú pri liečbe tráviacich porúch.

Brusnice sú skvelé na prevenciu a liečbu zápalov obličiek a močového mechúra.

Datle vraj fungujú ako afrodiziakum.

Figy vám dodajú vápnik a vlákninu, majú mierne preháňavé a močopudné účinky.

Hrozienka pomáhajú pri artérioskleróze a ochoreniach kĺbov a pečene.

Hrušky sú ideálne pri poruchách obličiek, opuchoch a redukčnej diéte.

Jablká znižujú krvný tlak, upravujú cholestrol a zlepšujú funkciu žlčníka.

Marhule pomáhajú pri zápche, chránia zrak a zlepšujú pokožku.

Papája obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení.

Slivky uvoľňujú zápchu a zlepšujú trávenie, údajne aj pamäť.

Naše rady

  • Keď si dopoludnia dáte sušené ovocie, zapite ho pohárom čistej vody. V ten deň už nejedzte sladkosti a obmedzte pečivo a prílohy.
  • Ideálnou kombináciou je sušené ovocie s müsli, tvarohom alebo s jogurtom.
  • Z posekaného ovocia si urobte nepečené cukrovinky, ktoré môžete maškrtiť namiesto čokoládových guliek a lineckých koliesok.
  • Exotické ovocie, napríklad mango, papáju alebo ananás, môžete použiť pri príprave pečeného mäsa alebo omáčok na sviatočný stôl.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová:

Sušenie patrí medzi najstaršie spôsoby konzervovania potravín. Správne usušené plody majú príjemnú chuť i vôňu a živiny – vitamíny, minerálne látky a stopové prvky – sú skoncentrované do malého objemu.

Sušené ovocie je bohaté aj na vlákninu a rastlinné, antioxidačne pôsobiace farbivá. Hoci neobsahuje takmer žiadne tuky, je energeticky výdatné, preto pozor na veľkosť porcie. Nemala by prekročiť 30 až 40 gramov.

Dnes si mnohé domácnosti sušia ovocie aj samy v elektrických sušičkách. Vyskúšajte napríklad aj menej tradičné sušené šípky, jarabinu či čiernu bazu.

Pred 5 rokmi stálo 100 g sušeného ovocia: slivky 0,26 €, marhule 0,40 €, figy 0,76 €, datle 0,28 € a papája 0,55 €.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Dara posiela obdivovateľkám jasný odkaz: Jedzte podľa slnka!

Joga naučila Daru Rolins nielen správne cvičiť, ale aj jesť. Vyskúšajte...
 

DOBRÝ TIP: Dochádza vám v kuchyni inšpirácia? Mirka Luberdová má pre vás pár užitočných trikov!

Bývalá modelka Mirka Luberdová (33) miluje všetko zdravé a je presvedčená,...
 

4 TRIKY proti maškrteniu: Aj vy chcete schudnúť, no stále musíte niečo pojedať?

Ak je to váš prípad, poradíme vám štyri triky, ako tomuto nutkaniu zabrániť....
 

VIDEO: Nikola Weiterová zase dráždi. Páni slintajú a ženy šialene žiarlia

Na svojej svalnatej postave riadna maká. A tak si môže dovoliť vystavovať...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Sušené ovocie: Zdravá náhrada sladkostí
Báječná žena/ Jana Brožíková