Tip redakcii
 

Veľa ste žúrovali? Od alkoholu vás prečistia bodliaky

„Ak máte zlé svedomie z bujarého života, bodliak pestrec vám pomôže nielen psychicky,“ hovorí lekárka.

12. novembra 2012, 07:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Shutterstock

To, samozrejme, neznamená, že ak sa každý deň spijete, každý mesiac zjete za hrsť antibiotík, antidepresív či iných liekov zaťažujúcich pečeň a počas sviatkov, ktoré nás čakajú už o pár týždňov, zjete kilá koláčov, nejaká bylina urobí zázrak. Neurobí. Pečeň je však unikátny orgán, ktorý si očistu určite zaslúži. Život bez nej nie je možný, pretože produkuje dôležité bielkoviny, tvorí žlč, metabolizuje cukry a tuky, odstraňuje cholesterol, je zásobárňou železa a iných látok a pomáha čistiť krv od baktérií, vírusov, detoxikuje alkohol, amoniak aj lieky.

Príroda nám dáva do rúk množstvo zbraní, ktorými môžeme životne dôležitý orgán potešiť. Jedným z nich je nádherný bodliak pestrec mariánsky.

Silymarín

Rímsky prírodný liečiteľ Plínius napísal, že šťava z rastliny podporuje „odtok žlče“, známy britský bylinkár Nicholas Culpeper využíval pestrec pri žltačke. Nadšenie neskrýva ani v treťom tisícročí praktická lekárka MUDr. Vladislava Hrnčířová. „Určite je dobré zdržať sa alkoholu, fajčenia, korenených jedál a piť veľa vody,“ vymenúva veci, ktoré pomôžu vyťaženej pečeni oddýchnuť si. „Najúčinnejším spôsobom regenerácie je však dodávať telu potrebné množstvo flavonolignanov, takzvaného silymarínu. Bohatým zdrojom týchto látok je práve pestrec mariánsky.“

Tinktúra, olej či čaj?

Ako najlepšie využiť všetko, čo pestrec ponúka? Na trhu ich zoženiete v rôznych podobách, olejoch, tinktúrach a čajoch. „Čaj sa predáva bežne, bohužiaľ, práve flavonolignany sú látky, ktoré sa vo vode nerozpúšťajú, takže účinky čaju sú takmer zanedbateľné,“ hovorí lekárka. Vhodnejšou formou je podľa nej granulovaný plod bodliaka, ktorý má tú výhodu, že sa dá zamiešať do jogurtov alebo do kaší. „Ide o to, že pri granuláte nedochádza k degradácii látok, pretože semená sa iba lisujú, nepremieňajú na prášok alebo na tobolky. Nedávno som sa stretla s jednou štúdiou, ktorá hovorila, že granulovaný plod je asi štyridsaťkrát účinnejší než tablety a čaj je skôr akási psychická útecha než použiteľný zdroj silymarínu,“ vysvetľuje MUDr. Hrnčířová.

Zhrešiť alkoholom

Pestrec vraj má čo povedať aj pri problémoch so žlčníkom, pri bolestiach hlavy, depresiách, alergických prejavoch alebo pri odstraňovaní následkov chemoterapie. Podľa niektorých vedcov pomáha znižovať aj cholesterol a mohol by pomôcť pri cukrovke. Dokonca by mohol obmedzovať prerastanie ciev do nádorov. Bezpečné je však poradiť sa s lekárom. Ako môžete zistiť, či máte pečeň v poriadku? „Požiadajte svojho lekára o odporučenie na pečeňové testy,“ odporúča doktorka Hrnčířová.

Pečeň a žlčník väčšiny z nás prejdú počas koncoročných sviatkov zaťažkávajúcou skúškou. Opýtali sme sa, či je lepšie nasadiť pestrec ešte predtým ako akýsi štít. „Prevencia je vždy lepšia ako represia. Ak máte zlé svedomie z bujarého života, určite vám pestrec pomôže nielen psychicky,“ hovorí odborníčka s úsmevom. Ani pohárik alkoholu počas kúry nezaškodí, no treba počítať s tým, že detoxikácia nebude taká rýchla. Nepočítajte však s tým, že bodliak bude fungovať ako dokonalé záchranné koleso. Ak sa k pečeni dlhodobo správate macošsky, jedného dňa povie dosť.

Pestrec ako záchranné koleso počas sviatkov hojnosti. Zlepší prirodzenú tvorbu žlče a napomôže trávenie.

Príznaky ochorenia pečene

1. zväčšenie pečene a sleziny

2. nechutenstvo, chudnutie

3. celková únava a slabosť

4. pocity zlého trávenia, bolesť brucha, nadúvanie

5. opuchy nôh

6. rozšírenie žiliek na hrudi a tvári

7. tvorba podkožných modrín, žlté sfarbenie kože

8. zhoršenie psychického stavu, zmena osobnosti

Viete, že...

... obezita môže za zápalové ochorenie pečene NASH, tukový zápal, ktorý môže po rokoch vyústiť do cirhózy? Ak ste žena a máte viac ako 88 centimetrov v páse, ak ste muž a máte viac ako 102 centimetrov v páse, trpíte nebezpečnou brušnou obezitou. Robte so sebou niečo!

Alkohol a mastné jedlá síce vyvolajú okamžitý pôžitok, ale pečeni nesedia. Príliš veľa tuku v pečeňových bunkách vedie k stukovateniu pečene – steatohepatitíde. Mnohé roky vás nemusí obťažovať, ale po čase môže vyprovokovať aj nádorové bujnenie. 

Autor: ŠARM/ Katarína Čulenová

video

 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.