Tip redakcii
 

Aké sú 3 najčastejšie domáce poranenia a čo s nimi robiť?

Adventné pečenie prináša nielen pohodu, ale občas aj drobné zranenia. Rýchly a správny zásah zmierni bolesť a urýchli hojenie.

18. decembra 2013, 10:00
Popáleniny patria spolu s reznými ranami k najčastejším domácim úrazom.

Popáleniny patria spolu s reznými ranami k najčastejším domácim úrazom.

Autor: Profimedia.sk

Aj tá najšikovnejšia gazdiná či skvelá kuchárka sa občas pozabudne a pri varení sa chytí horúceho hrnca či plechu s koláčmi, ktoré práve vybrala z rúry. Drobné popáleniny sú bežným kuchynským zranením, no aj malý pľuzgier vám dokáže poriadne znepríjemniť ďalšie prípravy jedla. Zasiahnite skôr, ako sa objaví.

Pomalé hojenie

Popáleniny patria spolu s reznými ranami k najčastejším domácim úrazom. Vznikajú pôsobením vysokých teplôt na kožu priamym kontaktom s plameňom, horúcimi predmetmi alebo obarením horúcou tekutinou. Popálenie môže vzniknúť aj pôsobením chemických látok, UV žiarenia a po zásahu elektrickým prúdom, no bez ohľadu na príčinu je hojenie rán pomalé.

Proces obnovy zdravej kože trvá približne 28 dní, toľko totiž trvá cyklus života kožnej bunky. Popálenie proces obnovy významne naruší a závisí od stupňa a rozsahu popálenia, kedy sa koža zregeneruje a úplne sa obnovia všetky funkcie.

3 stupne popálenín

Kuchynské nehody, ktoré vznikajú pri pečení a varení, zväčša patria medzi ľahšie popáleniny, ktoré zvládnete ošetriť aj samy. Týkajú sa najmä rúk, špeciálne dlaní, iba zriedkavo trupu a dolných končatín.

  • Popáleniny 1. stupňa sú povrchové, teda postihujú len pokožku. Prejavujú sa začervenaním, bolesťou a opuchom. Hojenie trvá asi 2 týždne.
  • Popáleniny 2. stupňa prenikajú aj hlbšie pod pokožku. Príznaky: silná bolesť, pľuzgiere naplnených čírou tekutinou a opuch. Hojenie trvá spravidla 2 až 4 týždne, niekedy ostanú drobné jazvy.
  • Popáleniny 3. stupňa prenikajú až do podkožného väziva. Pokožka zbelie až zhnedne, často necítiť bolesť, pretože sú spálené nervové zakončenia. Zničená môže byť veľká časť podkožia. Hojenie je dlhodobé, na koži zostávajú popáleninové jazvy.

Radí Marika Horečná, dermatologička

Prvá pomoc

Pri popáleninách je najdôležitejšie zachovať rozvahu a chladnú hlavu. Čo najrýchlejšie treba zastaviť pôsobenie vysokej teploty a postihnuté miesto chladiť prúdom studenej vody aspoň 10 minút. To zabráni prenikaniu tepla hlbšie a stlmí bolesť.

Na popáleniny nie je vhodné natierať masti ani aplikovať zásypy. Pri ošetrovaní treba postupovať maximálne sterilne, pretože poškodený povrch popálenej kože je vstupnou ranou pre infekcie.

Ak vám pri ošetrovaní popáleniny niekto pomáha, bezpodmienečne si musí dôkladne umyť ruky. Po ochladení je vhodné postihnutú kožu prelepiť špeciálnou náplasťou na popáleniny.

Odborné ošetrenie je potrebné pri vážnejšom poškodení kože, keď je popálená plocha väčšia a tvoria sa pľuzgiere. Ak postihnutý rýchlo prestáva cítiť bolesť alebo je v šoku, urgentne vyhľadajte lekára.

Chladiť a zvlhčovať

Kúpte si v lekárni gél s obsahom aloe vera, betaglukánom alebo detskú masť na zaparenú pokožku. Je to účinná pomoc, ktorá urýchli hojenie drobných popálenín.

Výborné sú aj špeciálne náplasti na ošetrenie povrchových popálenín. Obsahujú hydrogélový vankúšik, ktorý vytvára vlhké prostredie urýchľujúce proces hojenia. Náplasť zároveň tlmí bolesť, príjemne chladí a vytvára aj antibakteriálnu ochranu. S náplasťami odolnými proti vode sa dá aj umývať, na mieste vydržia až týždeň.

Rady starej mamy

  • Pľuzgier nevznikne, keď si na začervenanú plochu priložíte šupku zo zemiaka – reznou stranou na kožu.
  • Uľaví sa vám aj vtedy, ak na popálenú pokožku priložíte rozkrojenú cibuľu.
  • Pripravte si silný kamilkový čaj. Do vychladnutého namočte gázu a priložte na postihnuté miesto.
  • Bolesť a pálenie stlmíte aj tenkou vrstvou horčice a vaječného bielka.

Pozor! Babské rady skúšajte len na drobné, bežné popáleniny.

Aby ste sa nezranili

  • Majte po ruke kvalitné kuchynské chňapky, ktorými dokážete horúce nádoby pevne uchopiť.
  • Pri otváraní rúry sa postavte bokom, aby vás neobaril horúci vzduch, hlavne keď máte pri pečení zapnutý aj ventilátor.
  • Pokrievky pri varení a dusení dvíhajte smerom od seba a nenakláňajte sa nad hrnce.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.