Tip redakcii
 

Viete, čo jete? Z týchto potravín môžete ochorieť

Ochorenia z jedla sa objavujú častejšie práve v lete, pretože teraz sú potraviny citlivejšie na skladovanie aj prepravu.

09. augusta 2012, 18:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: profimedia.sk

Radí Lenka Károlyi, odborníčka na výživu:

Nepodľahnite pokušeniu rýchlo sa najesť bez zhodnotenia ponúknutého jedla a zváženia možných zdravotných rizík! Všímajte si, či vás obsluhujú s čistými rukami, v čistom oblečení. Ako na vás pôsobí prostredie, v ktorom sa chcete najesť? Má jedlo obvyklú vôňu aj farbu?

Leto je ideálne pre nákazy

Podozrivé jedlo v reštaurácii nejedzte, ale hneď ho vráťte a žiadajte iné jedlo alebo vrátenie peňazí. Namiesto spokojnosti zo zasýtenia vás totiž môže potrápiť črevná nákaza, napríklad salmonelóza, listerióza, kampylobakterióza či vírusová hepatitída typu A. Tieto ochorenia sa častejšie objavujú práve v letných mesiacoch, pretože pri teplom počasí sú potraviny citlivejšie na skladovanie a prepravu. Teplé letné obdobie totiž vytvára ideálne podmienky na rast choroboplodných zárodkov, na ich rozmnožovanie vo vode i v potravinách. Črevné nákazy sa väčšinou prejavujú nevoľnosťou, hnačkami, vracaním, únavou, kŕčmi či horúčkou.

Dôveruj, ale preveruj

Pozorná buďte aj pri nákupe potravín. Medzi rizikové patria v lete najmä mliečne výrobky a mäsové vyrobky, rôzne majonézové šaláty a potraviny obsahujúce vajíčka. Nehanbite sa prezrieť potravinu pred zakúpením. Má netypickú vôňu, čudnú chuť, farbu, vzhľad alebo špinavý obal? Nekupujte ju! „Podľa európskeho práva je potravina bezpečná, ak nie je zdraviu škodlivá, čo znamená, že pri krátkodobej alebo dlhodobej konzumácii neohrozí zdravie spotrebiteľa ani zdravie nasledujúcich generácií. Nie je prípustné ani to, aby látky z potraviny zostávali v organizme a poškodzovali ho. Nesmie ani vyvolávať negatívne účinky u špecificky citlivých kategórií obyvateľstva, akými sú napríklad dojčatá a deti, celiatici a podobne,“ upozorňuje odborníčka.

10 x pre zdravie

Takto sa ochránite pred črevnými nákazami:

1. Dodržiavajte zásady hygieny, teda čistotu rúk aj pracovnej plochy a kuchynského náradia. Pred jedlom a po každom použití WC si mydlom dôkladne umyte ruky pod tečúcou vodou.

2. Vyberajte si potraviny v bezchybnom stave, dobre zabalené, s čitateľným dátumom spotreby, so zvyčajnou vôňou a farbou.

3. Nekonzumujte pokrmy, ktoré obsahujú nedostatočne tepelne upravené mäso či vajíčka. Iba dôkladné varenie totiž usmrtí prípadné choroboplodné mikroorganizmy. Ponúkané jedlá musia byť celé správne uvarené alebo prepečené, pri teplotách nad 70 stupňov aspoň počas 20 minút.

4. Hotové jedlá by nemali stáť voľne, pri izbovej teplote, lebo už po dvoch hodinách od dohotovenia sa začínajú kaziť. Treba ich rýchlo schladiť a uložiť do chladničky. V tomto období ich však radšej dlho neskladujte.

5. Surové potraviny oddeľujte od hotového jedla, aby sa navzájom neinfikovali. Uchovávajte ich vo vhodných skladovacích podmienkach, väčšinou v chlade, a skonzumujte ich najneskôr do dátumu spotreby.

6. Jedlo zakúpené v stánku s rýchlym občerstvením skonzumujte čím skôr.

7. Ovocie a zeleninu zjedzte iba po očistení a dôkladnom umytí pitnou vodou, môžu byť napadnuté parazitmi.

8. Potraviny chráňte pred hmyzom a hlodavcami.

9. Na dlhšie cesty si neberte rýchlo sa kaziace potraviny, napríklad bryndzu, majonézové šaláty, šľahačkové zákusky.


10. Nepite vodu z neznámeho zdroja.

Kto kontroluje potraviny?

„Vyšetrovanie potravín z hľadiska prítomnosti patogénov, cudzorodých látok, antibiotík, ich zloženia a ďalších parametrov je dôležitou úlohou z pohľadu ich bezchybnosti a kvality. Vo svete narastá počet vyšetrení potravín, a to jednak množstvo vykonávaných testov a jednak rozsah parametrov, ktoré sa sledujú,“ uvádza Lenka Károlyi.

Od prevádzok s občerstvením sa očakáva, že si overia pôvod potravín, z ktorých varia, a že ich budú skladovať a spracovávať podľa predpisov.

No nie každý má zmysel pre poriadok. Máte negatívnu skúsenosť aj vy? „Ohláste ju pracovníkom príslušného kontrolného úradu, hygienický dozor v stravovacích zariadeniach vykonáva Úrad verejného zdravotníctva v príslušnom regióne či kraji. Existujú tiež kontrolné úrady, Štátna veterinárna a potravinová správa a jej regionálne veterinárne a potravinové pobočky v rámci Slovenskej republiky, ktoré sa zaoberajú kontrolou hygieny výroby a spracovania potravín a ktoré majú v kompetencii aj kontrolu potravín a finálnych výrobkov ponúkaných v našich obchodných reťazcoch. Dnes už je samozrejmosťou, že aj výrobcovia a spracovatelia potravín si interne kontrolujú svoje výrobky a hygienu prostredia, v ktorom sa potravina vyrába,“ konštatuje odborníčka.

Z potoka nepite!

Horúce počasie vás núti dôslednejšie dodržiavať pitný režim. Ak ste si zabudli vziať fľašu s vodou z domu a nechcete utrácať peniaze za minerálku v obchode či v reštaurácii, musíte sa poobzerať po stojane s pitnou vodou v uliciach mesta. Občerstvite sa ňou však iba vtedy, ak je označená ako pitná a ak je na pohľad zrejmé, že sa o jej technický stav a čistotu niekto stará. Vtedy vám zdravotné riziko nehrozí.

A čo voda z našich potokov a riek, je bezpečné napiť sa z nich? Veď najmä horské potoky sú na Slovensku povestné svojou čistou a osviežujúcou vodou. Hoci sa takáto voda zdá čistá, priezračná a chutná, môže v sebe obsahovať mikroorganizmy spôsobujúce tráviace ťažkosti. To, či je voda zo zdravotného hľadiska v poriadku, by potvrdilo alebo vyvrátilo iba jej laboratórne vyšetrenie.

Bezpečne aj na dovolenke

- exotické jedlá a potraviny, na ktoré nie je váš organizmus zvyknutý, vám môžu spôsobiť tráviace ťažkosti

- radšej sa vyhnite aj pochúťkam pripravovaným na miestnych trhoviskách, úroveň hygieny tam býva nižšia

- v exotickejších destináciách pite len balenú vodu z fliaš kúpených v obchode

- ľad do nápojov používajte len ak máte istotu, že je vyrobený z pitnej vody

Štamprlík ako dezinfekcia?

Do výbavy na dovolenku si našinec obyčajne pribalí aj tvrdý alkohol, pretože veríme, že ochráni náš tráviaci systém. A viete, že je na tomto predpoklade skutočne trochu pravdy? Podľa odborníkov pohárik alkoholu ako prevencia žalúdočných problémov funguje na tom princípe, že mení pH žalúdočných štiav, stávajú sa kyslejšími, a preto v žalúdku neprežijú niektoré choroboplodné zárodky, ktoré sa doň prípadne dostali, napríklad so stravou. 

Autor: Báječná žena/ Sylvia Derňárová
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.