Tip redakcii
 

Viete, čo skutočne obsahujú potraviny, ktoré jete?

Poľská priemyselná soľ z ciest v jedle, prepečený jedlý olej z kanalizácie znova v obehu a dioxín v mäse. Niekde sa za to aj popravuje.

15. marca 2012, 08:00

Poľskí chytráci, ktorí predávali veľkovýrobcom mäsových výrobkov, mliekarňam či fi rmám na spracovanie rýb soľ určenú na posýpanie zimných ciest, už s biznisom skončili a sedia vo väzbe. Ako je možné, že prebaľovaním soli sa dokázali živiť celých dvanásť rokov? Využili benevolenciu kontrolných orgánov a navyše si chytro vybrali komoditu. V krajine nikto nezaznamenal náhly masový výskyt žalúdočných problémov alebo úmrtí. Malé dávky v klobáskach či v syroch všetci pekne strávili.

Ešte aj doktor Piotr Burda, známy poľský toxikológ, pre portál onet.pl upokojujúco vysvetľoval, že vysoko toxická je aj jedlá soľ, ak ju prijmeme vo veľkom množstve. Chlorid sodný, ktorý je podstatnou zložkou oboch solí, môže spôsobiť otravu, ak ho do tela dostaneme v dávke 0,5–1 gram na kilogram hmotnosti. Päťdesiatkilogramový človek by teda mal veľký problém, keby zjedol naraz dve lyžičky soli. No kto by to robil, však?

Kanálový olej

Poľská kauza je však len slabý odvar toho, čo dokážu v Číne. Tu je na pripomenutie zopár chuťoviek, po ktorých aj naše antibiotické brojlerové kurčatá či prebalené mäso po záruke budú vyzerať ako biostrava: 1. V roku 2008 zomrelo najmenej šesť detí a vyše tristotisíc ochorelo zo sušeného dojčenského mlieka. Obsahovalo melamín, chemikáliu používanú pri výrobe plastov, ktorá ničí obličky. Jeho pridaním do mlieka sa navodzuje klamlivý dojem, že obsahuje viac bielkovín.

Melamínu sa obchodníci nevzdali, druhá aféra vypukla v roku 2010. 2. V marci 2010 sa prevalilo, že jedno z desiatich reštauračných jedál v krajine je pripravené na použitom oleji, ktorý sa zachytával v kanalizácii a recykloval. Úrady dokonca vyhlásili celoštátny stav ohrozenia. 3. Aby bola bravčovinka jemnejšia, chovatelia pridávali do krmiva od roku 1998 do 2007 steroid clenbuterol. Daňou za chutný rezeň sú závraty, búšenie srdca, hnačky a potenie.

Trest smrti

Mohli by sme ešte strašiť čínskym mäsom s prezývkou Avatar. Bolo kontaminované baktériami, ktoré spôsobovali, že v tme fosforeskovalo namodro. Alebo plastovými obalmi, ktoré po tom, ako sa do nich naložilo horúce jedlo, uvoľňovali jedovaté látky, či tonami ryže s ťažkými kovmi. Aby sme však neboli nespravodliví, svoje predviedlo aj Nemecko. V roku 2010 sa prevalilo, že do priemyselne vyrábaných krmív pre zvieratá „podnikatelia“ dlhší čas pridávali tuk s obsahom rakovinotvorných dioxínov.

Aký trest dostanú poľskí prebaľovači soli, to ešte nevedno. Žiaden však asi neodstraší všetkých podnikavcov. Veď Čína za prehrešky proti potravinárskemu kódexu dokonca aj popravuje a aj tak sa tam každú chvíľu objaví nový „vynález“, na ktorom jedni zarobia a druhí prídu o zdravie.

Autor: ŠARM/ Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.