Tip redakcii
 

Všetkého veľa škodí: Ktoré zdravé veci netreba preháňať?

Každá z nás vie určite rozlíšiť, ktoré jedlá nášmu telu prospievajú a ktoré, naopak, škodia. Možno vás však prekvapí, že aj zdravé jedlá a nápoje vám môžu uškodiť, ak ich konzumujete nesprávne. Ktoré to sú?

07. apríla 2013, 07:00
Príliš veľa nízkotučného mlieka vám môže uškodiť

Príliš veľa nízkotučného mlieka vám môže uškodiť

Autor: profimedia.sk

Príliš veľa vody vás môže aj zabiť!

Čo už môže byť zlé na obyčajnej vode? Veď pitný režim treba dodržiavať. Odporúčané tri litre denne sú v poriadku, dôležité je však zloženie. Obyčajná voda totiž neobsahuje niektoré minerálne látky, ktoré sú pre naše telo potrebné. Ak pijete príliš veľa vody, vyšlete do mozgu falošný signál, že telo má dostatok tekutín. Ak však s nimi nepríjmete aj minerály ako sodík alebo draslík, nedostatok týchto minerálnych látok môže mať fatálne následky. Skúste preto občas obyčajnú vodu z kohútika vymeniť za neperlivú minerálku, draslík vám doplnia napríklad banány.

Šetrite opaľovacím krémom, môže spôsobiť rakovinu

Opaľovacie krémy obsahujú UVA a UVB filtre, ktoré chránia našu pokožku pred spálením. Okrem toho však obsahujú aj množstvo nebezpečných chemikálií, ktoré sú vo veľkom množstve pre našu pokožku nebezpečné a môžu podporovať vznik nádorových ochorení. Okrem toho je slnečné žiarenie pre náš organizmus dôležité, keďže vďaka nemu sa v našom tele aktivuje potrebný vitamín D. Pred nanesením krému by ste mali zopár minút postáť na slniečku len tak bez ochrany a ani potom to s opaľovacími prípravkami netreba príliš preháňať. Samozrejme, ochrana je dôležitá, vyberajte si však len vysokokvalitné prípravky s čo najmenším obsahom chemikálií.

Citróny ničia zuby

Kyselina citrónová je sama o sebe pre náš organizmus prospešná. Naše zuby však pri jej konzumácii trpia. Kyselina naleptáva zubnú sklovinu a narúša ich prirodzenú ochrannú vrstvu. Citrusy teda áno, ale s mierou. Pozor by ste si mali dať aj na niektoré nealkoholické nápoje, čudovali by ste sa koľko z nich obsahuje kyselinu citrónovú vo veľkom množstve. Takže odteraz poriadne čítajte etikety a takýchto nápojov sa radšej zrieknite.

Nízkotučné mlieko môže spôsobiť infarkt

Hoci sa mnohí nazdávajú, že nízkotučné mlieko je pre náš organizmus omnoho zdravšie, nie je tomu celkom tak. Mlieko obsahuje okrem tukov aj hodnotné vitamíny a minerály, ktoré sa pri procese odstreďovania strácajú spolu s tukom. Cholesterol, ktorý mlieko prirodzene obsahuje, sa pri tomto oxiduje a podľa odborníkov je práve on hrozbou pre naše cievy a srdce a zvyšuje riziko srdcového infarktu. Oveľa zdravšie je preto piť „obyčajné“ mlieko, prípadne siahnite aspoň po polotučnom.

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.