Tip redakcii
 

Detox s červenou repou: Budete zdravšia aj krajšia

Chcete si dopriať aj lacnú a nenáročnú omladzovaciu kúru? Jedzte červenú repu! Patrí medzi najliečivejšie druhy potravín, posilňuje organizmus a pôsobí pri mnohých ochoreniach, vrátane nádorových.

28. februára 2013, 13:00
Spoznajte ozdravujúce účinky červenej repy

Spoznajte ozdravujúce účinky červenej repy

Autor: profimedia.sk

  • podporuje peristaltiku čriev, čím odstraňuje zápchu
  • podporuje činnosť žalúdka a žlčníka
  • odstraňuje z tela jedovaté látky
  • vytvára väzivové tkanivá
  • zosilňuje steny ciev
  • zlepšuje využitie bielkovín
  • zaisťuje duševnú pohodu
  • spevňuje pokožku
  • pomáha pri alergiách
  • aktivuje tvorbu červených krviniek
  • má pozitívny vplyv
  • je skvelým pomocníkom proti mykózam

Omladzujúce a protirakovinové účinky

Červená repa je z pohľadu alternatívnej medicíny cenným omladzujúcim prostriedkom. Obsahuje kremík ktorý je pre organizmus ľahko stráviteľný. Kremík je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzivových tkanív a kostí, elasticitu a zdravie cievnych stien. Dodáva pružnosť a oslnivý lesk pokožke, vlasom a nechtom.

V repe sa nachádza aj vysoký obsah draslíku, ktorý pomáha dobre odvodňovať organizmus a zbavuje ho toxických látok. V červenej repe sa nachádza vysoký obsah kyseliny listovej. Táto sa podieľa na raste červených krviniek, podporuje delení buniek a rast nového tkaniva. Kyselina listová je veľmi dôležitá v tehotenstve, hlavne na jeho začiatku, chráni plod pred rôznymi vadami. Kombinácia vysokého obsahu kremíku a kyseliny listové robí z repy najlacnejšiu , bežne dostupnú omladzovaciu kúru, akú si môžeme dopriať.

Pre svoje výrazné proti nádorové účinky je červená repa spolu s mrkvou a  zelerom základnou zložkou pri liečebných a preventívnych šťavových kúrach proti nádorovému bujneniu. Mnoho liečiteľov a niektorí lekári odporúčajú šťavu z červenej repy ako prevenciu proti rakovine alebo ako rekonvalescenciu po jej liečbe. Hlavne ako doplnok liečby a pre celkové posilnenie imunitného systému.

S repou budete krajšia

Maska pre žiarivú pleť

Extrakt z cviky je obsiahnutý v niektorých farmakologických prípravkoch. Používa sa dokonca na prifarbovanie potravín a kozmetiky. Pokiaľ chcete dobrú pleťovú masku a nie len ofarbenú, vyskúšajte pre krásnu a žiarivú pleť: Zmiešajte 1 lyžicu nastrúhanej mrkvy s 1 lyžicou nastrúhanej cvikly, pridajte 1 lyžicu nastrúhaného jablka i so šupkou a 1 lyžicu na jemno nakrájanej naklíčenej pšenice. Pridajte ešte trošku rybieho tuku, dôkladne zamiešajte a naneste na pleť. Po 15 minútach opláchnite vlažnou vodou a pleť ošetrite bežnou kozmetikou. Smrdí to, ale výsledok za to rozhodne stojí.

Koľko jej môžete zjesť?

Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je dobré jesť viac ako 200 g denne, alebo vypiť viac ako 100 ml šťavy. Nadmiera cvikly môže spôsobiť nevoľnosť a závrate. Cvikla nie je vhodná pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, obsahuje totiž pomerne veľa sacharózy. Je nutné upozorniť, že počas konzumácie cvikly dochádza k zafarbeniu stolice a moču do červena. Nie je to známkou choroby, ale naopak dobrej funkčnosti ľadvín a trávenia.

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.