Tip redakcii
 

Zamrazte si vitamíny: Ovocie si zachováva maximum živín

Odložte si letné ovocie na horšie časy. V mrazničke si zachová maximum živín bez použitia konzervačných látok a cukru.

11. júna 2013, 08:00
Mrazené ovocie si uchováva všetky vitamíny

Mrazené ovocie si uchováva všetky vitamíny

Autor: profimedia.sk

Budete potrebovať

Kvalitné a čerstvé suroviny, nádoby, fólie a vrecká, čas a trpezlivosť. Potraviny môžete dať zmraziť do mikroténových vreciek, plastových dóz s vrchnákom vhodných do mrazničky a do nádob z mrazuvzdorného skla. Vrecká a fólie sú určené na jednorazové použitie, preto ich po rozmrazení obsahu vyhoďte.

Ktoré, ako a na čo

Zmrazujte malé porcie a čo najrýchlejšie, inak by z ovocia vytiekla šťava a rozpadlo by sa. No nie každé ovocie sa dá úspešne zmraziť. Určite to neskúšajte s hroznom, celými jablkami a s druhmi, ktoré obsahujú veľa vody. Keď mrazíte drobné ovocie – maliny, jahody, ríbezle, čučoriedky –, rozložte ho na plytký podnos, aby sa bobuľky pri mrazení nezlepili do neforemnej hrče, ale ostali pekne oddelené, až potom ho preložte do nádoby, v ktorej ho budete skladovať. Väčšie ovocie pokrájajte na rovnaké kúsky. Slivky zmrazené bez kôstok vydržia rok, s kôstkami iba 3 mesiace.

Musí to byť bleskovka

Optimálna teplota v mrazničke je mínus 18 stupňov Celzia. Pod bo- dom mrazu sa zastaví rast a množenie mikroorganizmov, ktoré spôsobujú kazenie. To, aké množstvo potravín je mraznička schopná zmraziť za 24 hodín z plus 25 na mínus 18 stupňov Celzia, udáva mraziaci výkon. Ak je v návode na obsluhu mrazničky uvedený mraziaci výkon 4 kg/24 h, nedávajte zmrazovať viac ako 4 kilogramy potravín, pretože by to trvalo príliš dlho a mohli by sa pokaziť.

Ak má vaša mraznička funkciu rýchleho zmrazovania alebo má vo výbave špeciálnu zmrazovaciu misku, určite to využite. Čím rýchlejšie sa potraviny zmrazia, tým väčšie množstvo malých kryštálikov ľadu sa vytvorí a zachová sa najlepšia kvalita surovín. Do boxu určeného na zmrazovanie preto ukladajte menšie balíčky, medzi ktorými prúdi vzduch.

Do tepla pomaly

Ovocie rozmrazujte pomaly pri izbovej teplote. Ale pozor, mikroorganizmy pribrzdené nízkymi teplotami sa opäť prebudia k aktivite! Trocha cukru na povrchu môže zabrániť, aby sa obsah znehodnotil. Ak by ovocie malo stáť v teplom prostredí pridlho, radšej ho po čiastočnom rozmrazení dajte do chladničky na poličku s najvyššou teplotou.

Ako dlho vydrží?

Ako dlho môžete mrazené veci uchovávať? To závisí od teploty, ktorú je mraznička schopná udržať. Prezradia vám to hviezdičky na mrazničke. Medzinárodný systém označovania využíva stupnicu štyroch hviezdičiek.

Využitie mrazeného ovocia

  • Bobule sa hodia na prípravu drene. Stačí k mrazeným bobuľkám priliať kvapku smotany alebo mlieka, pridať trochu cukru a rozmixovať.
  • Mrazené ovocie skvelo zahustí a obohatí rôzne koktaily, či už na báze mlieka, jogurtu, alebo šťavy.
  • Na letné obdobie si nezabudnite pripraviť aj ľadové kocky s kúskami ovocia a lístkami mäty či medovky.
  • Po čiastočnom rozmrazení môžete ovocie používať ako kompót na pečenie a prípravu rôznych dezertov a pohárov.

Tip Glancu: Nádoby pred ďalším zmrazovaním dôkladne vyumývajte v horúcej saponátovej vode.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

4 TRIKY proti maškrteniu: Aj vy chcete schudnúť, no stále musíte niečo pojedať?

Ak je to váš prípad, poradíme vám štyri triky, ako tomuto nutkaniu zabrániť....
 

VIDEO: Nikola Weiterová zase dráždi. Páni slintajú a ženy šialene žiarlia

Na svojej svalnatej postave riadna maká. A tak si môže dovoliť vystavovať...
 

TOTO sú Darine recepty na štíhlosť. Jedzte ako ona a budete mať krivky ako ona

Dara Rolins je nesmierne disciplínovaná a je to aj vidieť. Ženy ju obdivujú...
 

Maslo, z ktorého schudnete: Odhaľte tajomstvo tehotnej mozzarelly

Hebká burrata, vrzgajúce halloumi a nadýchaná ricotta. Neviete, čo s nimi?...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Zamrazte si vitamíny: Ovocie si zachováva maximum živín
Báječná žena/ Jana Brožíková