Dátum: Nedeľa 25.09.2016 Dnes oslavuje: Vladislav Zajtra: Edita

Práve číta: 32172

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Zdravá grilovačka: Poradíme vám chutné pokrmy s málo kalóriami

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 21. apríl 2013, 08:00
Foto: Profimedia.sk Experimentujte a objavujte nekonečné možnosti prípravy chutných pokrmov na rošte.

Experimentujte a objavujte nekonečné možnosti prípravy chutných pokrmov na rošte.

Slnečný jarný deň je ako stvorený na opekanie. Posedenie s blízkymi či s priateľmi na čerstvom vzduchu môže byť nielen príjemným spoločenským, ale aj kulinárskym zážitkom.

Osvedčená klasika

Najľahšie a najrýchlejšie ugrilujete klobásky, špekáčiky a hamburgery. Nie sú síce veľmi zdravé, ale hodia sa, keď máte veľa hostí a malý rošt. Údeniny v prírodnom črievku poprepichujte, inak rady praskajú. Umelé črievko pred grilovaním určite olúpte, ale klobásky neobracajte príliš často, aby sa nerozpadli. Najlepšie sa opekajú výrobky určené špeciálne na gril.

Hitom jarných grilovačiek sú ryby a morské plody. Ani ich príprava netrvá dlho a sú nepochybne zdravšie a diétnejšie ako údeniny. Celé ryby vložte do zatváracieho roštu, aby sa pri obracaní nepolámali.

Tip Glancu: Koreniace zmesi na grilovanie uľahčia prácu, obsahujú však veľa soli, často aj glutaman a iné aditíva. Ak vám to prekáža, vyberte si výrobky bez glutamanu a soli. Zmes korenia rozmiešajte v oleji, potrite ňou mäso alebo zeleninu a nechajte postáť asi 30 minút, ryby trocha dlhšie. Alebo suroviny najprv naolejujte, potom posypte suchou zmesou.

Dokonalá príprava

Mäso pred grilovaním naložte do marinády, bude jemnejšie, krehkejšie a aromatickejšie. Hydina a ryby budú po marinovaní šťavnatejšie. Veľmi chudé kúsky môžete obaliť plátkom slaniny alebo ich počas opekania častejšie potierajte olejom. Ak úzkostlivo šetríte tukmi, odporúčame grilovať v alobale.

Marinády – jemné, ostré, kyslé i sladké – vyzdvihnú chuť grilovaného mäsa a zabránia vysušovaniu. Hotové sypké marinády treba najprv rozmiešať v oleji a vo vode, tekuté môžete rovno použiť. Pripravené suroviny zalejte marinádou a nechajte odpočívať, aby prenikla dovnútra. Mäso sa môže marinovať v chladničke až 48 hodín, hydine, rybám a morským plodom stačia 2 až 3 hodiny.

Diétna alternatíva

Ak sa chcete najesť dosýta a diétnejšie, grilujte zeleninu a šampiňóny – na okraji roštu alebo v alobale. Môžete ich podávať ako prílohu aj ako ľahký hlavný chod. Kúsky stačí zľahka potrieť olivovým olejom a posypať bylinkami. Aj najväčší odporcovia zeleniny budú prekvapení, aká je chutná. Čas grilovania závisí od druhu a od veľkosti kúskov.

Baklažán, papriku, cuketu a cibuľu pokrájajte na 1 cm hrubé kolieska, rajčiny a papriku grilujte v celku alebo prekrojené napoly. Vláknitú zeleninu – špargľu, zeler, fenikel a pór – pred grilovaním blanšírujte vo vriacej vode 1 až 2 minúty. Menšie šampiňóny môžete ponapichovať na ihlicu.

Pre dokonalý pôžitok

Bez omáčky, dresingu, kečupu a horčice by grilovanie nebolo kompletné. Dovolené je všetko, čo chutí. V obchodoch nájdete pestrú škálu grilovacích omáčok. Slivková, brusnicová a pikantná omáčka sa hodia k divine, hovädzine a k bravčovine, exotická k morským plodom, ľahké bylinkové omáčky a dresingy sú ideálne k hydine a k rybám.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Prvé slnečné dni sa obvykle spájajú aj so začiatkom grilovacej sezóny. Väčšinou sa griluje červené mäso a tučné výrobky z neho – klobásy, slanina, špekáčiky a podobne, ich tepelná úprava by však mala byť skôr spestrením ako pravidlom.
  • Počas grilovania dbajte na dodržiavanie hygienických zásad, aby nedošlo ku kontaktu surového mäsa s tepelne upraveným. Predídete tak možnej infekcii salmonelou. Mäso dostatočne prepečte, aby sa zničili prípadné choroboplodné zárodky. Pozor na prepálenie!
  • Keď máte tradičný gril na drevné uhlie, lepšie je používať hliníkovú tácku alebo fóliu. Zabránite tak tvorbe karcinogénnych látok, ktoré vznikajú škvarením tuku nad ohňom a so stúpajúcou parou sa dostanú späť na grilovanú potravinu. Ak je to možné, pred grilovaním by ste mali väčšinu tuku z mäsa odstrániť.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

Nohy v koži: Ak trpíte cukrovkou, topánky si vyberajte zodpovednejšie. Ako?

Diabetičky by sa mali pri kúpe jesenných topánok zaujímať o iné parametre...
 

Ušľachtilé syry: Rozpoznajte 3 základné typy a ich kvalitu

Zamilujte si lahôdky s nezameniteľnou arómou a chuťou.
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.