Tip redakcii
 

Zdravé syry: Naše výrobky chránia zuby a kosti

Aj syry môžu byť kvalitnou a zdravou súčasťou vašej výživy. Stačí si len správne vybrať.

30. novembra 2012, 09:00
Syry sú zdravé, chránia zuby aj kosti.

Syry sú zdravé, chránia zuby aj kosti.

Autor: Shutterstock

Keď vás večer trápi hlad, zjedzte kúsok syra. Bielkoviny zasýtia na dlhšie ako sacharidy a vápnik sa najlepšie ukladá počas spánku. Dvadsať gramov syra polhodinu pred spaním vám navyše navodí kvalitnejší spánok, pretože aminokyselina tryptofán obsiahnutá v syre znižuje stres.

Syry z domácej produkcie

V záplave syrov z dovozu možno často zabúdate na tradičné slovenské syry. Pritom oštiepok, parenica aj bryndza patria medzi chránené európske výrobky.

Parenica je polomäkký, stredne tučný ovčí syr s  jemnou chuťou. Má tvar stočenej stuhy a typickú vláknitú textúru. Obsahuje 53 percent sušiny a 20 až 25 percent tuku v sušine. Vybrať si môžete údenú alebo neúdenú, využijete ju v studenej kuchyni. Parenice nemajú dlhú trvanlivosť, preto ich po otvorení rýchlo skonzumujte. Inak zvyknú skysnúť a splesnivieť.

Z pareného údeného aj neúdeného syra sa vyrábajú aj korbáčiky, nite, minipareničky a rôzne iné tvary. Oštiepok je polotvrdý, polotučný syr v tvare vajca, zdobený ornamentmi. Vyrába sa z ovčieho alebo aj z kravského mlieka. Môže byť parený alebo neparený, údený aj neúdený. Obsahuje 58 až 78 percent sušiny a 26 až 39 percent tuku v sušine. Je mimoriadne trvanlivý a všestranne využiteľný.

Bryndza je mierne pikantný a slaný prírodný, roztierateľný syr. Vyrába sa z ovčieho alebo zo zmesi ovčieho a kravského syra, pričom ovčieho musí byť viac ako polovica. Ovčia bryndza je vyrobená iba z ovčieho mlieka. Kvalitná ovčia bryndza obsahuje vyše 20 druhov probiotických baktérií, ktoré majú veľmi priaznivý účinok na zdravie.

Ovčie verzus kravské

Hoci spotreba ovčieho mlieka je u nás výrazne nižšia ako spotreba kravského, z pohľadu výživy a prínosu pre ľudský organizmus je ovčie mlieko jasným víťazom. Hlavné benefity sú vysoký obsah minerálov, najmä vápnika, fosforu, horčíka, sodíka a zinku, vyšší obsah tuku v spojení s mastnými kyselinami, čo optimalizuje pomer dobrého a zlého cholesterolu, vysoký obsah vitamínov B, A, D a E a ľahko stráviteľných bielkovín.

Vitamín B12 v ovčom mlieku dosahuje trojnásobne vyššie hodnoty oproti kravskému mlieku, v prípade B1 je to až päťnásobok. Zinku, ktorý je najdôležitejší pre zdravú pokožku, je v ovčom mlieku štyrikrát viac. Dvojnásobné množstvo tukov sa na prvý pohľad môže zdať ako nevýhoda, no práve v tom spočíva sila ovčieho mlieka. Nachádzajú sa v ňom tri v tuku rozpustné vitamíny – A, D a E, ktoré ovčie mlieko obsahuje v podstatne väčšom množstve ako kravské či kozie. Tuky v ovčom mlieku obsahujú viac mastných kyselín, ktoré netvoria takzvaný zlý cholesterol. Bielkoviny ovčieho mlieka zas majú kompletné spektrum aminokyselín vrátane esenciálnych, ktoré sú nevyhnutné pre rast, obnovu a regeneráciu telesných štruktúr.

Viete, že...

... žuvanie tvrdého syra po jedle chráni zuby pred kazom a ďasná pred zápalmi? Aj preto Francúzi na záver stolovania podávajú ako dezert syr. Mliečne bielkoviny neutralizujú v ústach kyseliny, ktoré sú spolu s baktériami zodpovedné za tvorbu zubného kazu, vápnik a fosfor posilňujú zubnú sklovinu.

Naše rady

  • Ideálna teplota na uchovávanie syrov je okolo 5 stupňov Celzia. Dajte ich na drevenú tácku a prikryte skleneným zvonom alebo ich zabaľte do voskovaného papiera či potravinovej fólie, aby nevysychali.
  • Výhodnejšie je kupovať syry v celku, odkrojte iba toľko, koľko sa zje. Čím tenšie plátky odložíte naspäť do chladničky, tým skôr sa syr znehodnotí.
  • Najmenej polhodinu pred konzumáciou syry vyberte z chladničky a nechajte postáť pri izbovej teplote, aby sa im vrátila typická chuť a vôňa.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová:

  • Syry celosvetovo patria medzi najvýznamnejšie mliečne výrobky a na ich výrobu sa používa asi 50 percent všetkého vyprodukovaného mlieka – kravského, ovčieho a kozieho. Zatiaľ čo v okolitých krajinách EÚ je priemerná spotreba syrov okolo 19 kilogramov na osobu za rok, na Slovensku je to iba okolo 9 kilogramov, a to aj vrátane tvarohov a topených syrov.
  • Veľká časť slovenských syrárskych špecialít sa vyrába z ovčieho mlieka. Obľúbený je najmä hrudkový ovčí syr a bryndza, no okrem týchto tradičných výrobkov existuje aj celý rad ďalších, najmä regionálnych produktov. Zaujímavý je srvátkový syr, ktorý nie je píliš známy, ale je mimoriadne výživný a má nízky obsah tuku.
  • Medzi typické výrobky možno na Slovensku označiť aj takzvané parené syry. Vyrábajú sa parením vykysnutého hrudkového syra a upravujú sa do rôznych foriem v tvare oštiepkov, bochníčkov alebo hranolov. Skutočným unikátom sú aj parené syry ťahané – parenice, nite či korbáčiky. Takto vyrobené syry sa môžu upravovať aj údením.

RETRO CENY

Pred 3 rokmi ste za 1 kg oštiepka zaplatili od 10 €, za 100 g parenice od 0,75 € a za 100 g korbáčikov okolo 1 €.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.