Dátum: Štvrtok 29.09.2016 Dnes oslavuje: Michal, Michaela Zajtra: Jarolím

Práve číta: 13297

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Zdravé syry: Naše výrobky chránia zuby a kosti

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 30. november 2012, 09:00
Foto: Shutterstock Syry sú zdravé, chránia zuby aj kosti.

Aj syry môžu byť kvalitnou a zdravou súčasťou vašej výživy. Stačí si len správne vybrať.

Keď vás večer trápi hlad, zjedzte kúsok syra. Bielkoviny zasýtia na dlhšie ako sacharidy a vápnik sa najlepšie ukladá počas spánku. Dvadsať gramov syra polhodinu pred spaním vám navyše navodí kvalitnejší spánok, pretože aminokyselina tryptofán obsiahnutá v syre znižuje stres.

Syry z domácej produkcie

V záplave syrov z dovozu možno často zabúdate na tradičné slovenské syry. Pritom oštiepok, parenica aj bryndza patria medzi chránené európske výrobky.

Parenica je polomäkký, stredne tučný ovčí syr s  jemnou chuťou. Má tvar stočenej stuhy a typickú vláknitú textúru. Obsahuje 53 percent sušiny a 20 až 25 percent tuku v sušine. Vybrať si môžete údenú alebo neúdenú, využijete ju v studenej kuchyni. Parenice nemajú dlhú trvanlivosť, preto ich po otvorení rýchlo skonzumujte. Inak zvyknú skysnúť a splesnivieť.

Z pareného údeného aj neúdeného syra sa vyrábajú aj korbáčiky, nite, minipareničky a rôzne iné tvary. Oštiepok je polotvrdý, polotučný syr v tvare vajca, zdobený ornamentmi. Vyrába sa z ovčieho alebo aj z kravského mlieka. Môže byť parený alebo neparený, údený aj neúdený. Obsahuje 58 až 78 percent sušiny a 26 až 39 percent tuku v sušine. Je mimoriadne trvanlivý a všestranne využiteľný.

Bryndza je mierne pikantný a slaný prírodný, roztierateľný syr. Vyrába sa z ovčieho alebo zo zmesi ovčieho a kravského syra, pričom ovčieho musí byť viac ako polovica. Ovčia bryndza je vyrobená iba z ovčieho mlieka. Kvalitná ovčia bryndza obsahuje vyše 20 druhov probiotických baktérií, ktoré majú veľmi priaznivý účinok na zdravie.

Ovčie verzus kravské

Hoci spotreba ovčieho mlieka je u nás výrazne nižšia ako spotreba kravského, z pohľadu výživy a prínosu pre ľudský organizmus je ovčie mlieko jasným víťazom. Hlavné benefity sú vysoký obsah minerálov, najmä vápnika, fosforu, horčíka, sodíka a zinku, vyšší obsah tuku v spojení s mastnými kyselinami, čo optimalizuje pomer dobrého a zlého cholesterolu, vysoký obsah vitamínov B, A, D a E a ľahko stráviteľných bielkovín.

Vitamín B12 v ovčom mlieku dosahuje trojnásobne vyššie hodnoty oproti kravskému mlieku, v prípade B1 je to až päťnásobok. Zinku, ktorý je najdôležitejší pre zdravú pokožku, je v ovčom mlieku štyrikrát viac. Dvojnásobné množstvo tukov sa na prvý pohľad môže zdať ako nevýhoda, no práve v tom spočíva sila ovčieho mlieka. Nachádzajú sa v ňom tri v tuku rozpustné vitamíny – A, D a E, ktoré ovčie mlieko obsahuje v podstatne väčšom množstve ako kravské či kozie. Tuky v ovčom mlieku obsahujú viac mastných kyselín, ktoré netvoria takzvaný zlý cholesterol. Bielkoviny ovčieho mlieka zas majú kompletné spektrum aminokyselín vrátane esenciálnych, ktoré sú nevyhnutné pre rast, obnovu a regeneráciu telesných štruktúr.

Viete, že...

... žuvanie tvrdého syra po jedle chráni zuby pred kazom a ďasná pred zápalmi? Aj preto Francúzi na záver stolovania podávajú ako dezert syr. Mliečne bielkoviny neutralizujú v ústach kyseliny, ktoré sú spolu s baktériami zodpovedné za tvorbu zubného kazu, vápnik a fosfor posilňujú zubnú sklovinu.

Naše rady

  • Ideálna teplota na uchovávanie syrov je okolo 5 stupňov Celzia. Dajte ich na drevenú tácku a prikryte skleneným zvonom alebo ich zabaľte do voskovaného papiera či potravinovej fólie, aby nevysychali.
  • Výhodnejšie je kupovať syry v celku, odkrojte iba toľko, koľko sa zje. Čím tenšie plátky odložíte naspäť do chladničky, tým skôr sa syr znehodnotí.
  • Najmenej polhodinu pred konzumáciou syry vyberte z chladničky a nechajte postáť pri izbovej teplote, aby sa im vrátila typická chuť a vôňa.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová:

  • Syry celosvetovo patria medzi najvýznamnejšie mliečne výrobky a na ich výrobu sa používa asi 50 percent všetkého vyprodukovaného mlieka – kravského, ovčieho a kozieho. Zatiaľ čo v okolitých krajinách EÚ je priemerná spotreba syrov okolo 19 kilogramov na osobu za rok, na Slovensku je to iba okolo 9 kilogramov, a to aj vrátane tvarohov a topených syrov.
  • Veľká časť slovenských syrárskych špecialít sa vyrába z ovčieho mlieka. Obľúbený je najmä hrudkový ovčí syr a bryndza, no okrem týchto tradičných výrobkov existuje aj celý rad ďalších, najmä regionálnych produktov. Zaujímavý je srvátkový syr, ktorý nie je píliš známy, ale je mimoriadne výživný a má nízky obsah tuku.
  • Medzi typické výrobky možno na Slovensku označiť aj takzvané parené syry. Vyrábajú sa parením vykysnutého hrudkového syra a upravujú sa do rôznych foriem v tvare oštiepkov, bochníčkov alebo hranolov. Skutočným unikátom sú aj parené syry ťahané – parenice, nite či korbáčiky. Takto vyrobené syry sa môžu upravovať aj údením.

RETRO CENY

Pred 3 rokmi ste za 1 kg oštiepka zaplatili od 10 €, za 100 g parenice od 0,75 € a za 100 g korbáčikov okolo 1 €.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.