Tip redakcii
 

Zdravý čaj: Objavte nové kombinácie vôní a chutí

Čajovník patrí medzi rastliny, ktoré zmenili svet, podobne ako kávovník. Podľa odborníkov sa čajom má nazývať iba nápoj pripravený z lístkov čajovníka čínskeho.

10. novembra 2012, 09:00
Ilustračné foto

Ilustračné foto

Autor: Profimedia.sk

Pravý caj

Čierny čaj je čierny preto, že lístky sa upravujú fermentáciou, aby nálevu dodali výnimočnú chuť. Pri tomto procese sa z nich uvoľní bunková šťava, ktorá pri sušení zaschne a po zaliatí vriacou vodou sa opäť uvoľní.

Biely čaj sa vyrába sušením najjemnejších lístkov, ktoré sa trhajú ešte pred rozvinutím. Po vylúhovaní je veľmi svetlý.

Žltý čaj patrí medzi vzácne čínske špeciality a jeho výroba sa dodnes utajuje. Lístky sa sušia veľmi pomaly v hrubých vrstvách prikryté ľanovou látkou. Pred posledným dosušením je zľahka fermentovaný. Nálev je zlatožltý a má osobitú, medovosladkú chuť.

Zelený čaj neprechádza procesom fermentácie, preto sa v ňom na rozdiel od čierneho čaju zachová maximum vitamínov, minerálov i antioxidantov.

Oolong je čiastočne fermentovaný čaj, teda niečo medzi čiernym a zeleným. Hovorí sa mu aj polozelený alebo modrozelený. Má typickú sladkú vôňu a jemnú chuť. Ochutený alebo aromatizovaný caj vznikne tak, že pri sušení sa k čajovým lístkom pridávajú kúsky ovocia alebo kvety. Nemýľte si ho s ovocným čajom. V zmesi pravého čaju a byliniek či ovocia musí byť nadpolovičné množstvo čajových lístkov.

Čaj-nečaj

Veľmi obľúbené sú aj nápoje zo sušeného ovocia, z plodov, kvetov a rôznych bylín.

Ovocné čaje sú vhodné aj pre deti, pretože na rozdiel od čiernych a zelených čajov s príchuťou ovocia neobsahujú kofeín. Základ je sušené ovocie, ktoré musí tvoriť viac ako polovicu hmotnosti.

Bylinné čaje patria medzi tradičné liečivá, mali by sa však piť s mierou a striedať, jeden druh maximálne dva až tri týždne. Špeciálne zmesi dostanete na chudnutie, prechladnutie, na menštruačné a klimakterické ťažkosti, na nespavosť a mnoho ďalších problémov.

Liečivá exotika

Catuaba sa vyrába z kôry stromu Erythroxylum catuaba, ktorý rastie v brazílskom dažďovom lese. Pôsobí ako afrodiziakum, pomáha aj pri emocionálnej nestabilite, nepokojnom spánku, pri problémoch so sústredením a s myslením.

Honeybush, čiže medový krík, rastie na juhu Afriky. Nápoj z tejto rastliny z rodu Cyclopia má podobné účinky ako rooibos, ale sladšiu chuť. Neobsahuje kofeín, lieči zápaly dýchacích ciest, nechutenstvo, zlepšuje trávenie, upravuje menštruáciu, pôsobí proti alergiám, plesniam a baktériám, ale zaberá aj na depresie, poruchy spánku a posilňuje imunitu.

Lapacho, alebo tiež čaj Inkov, je prírodný produkt z vnútornej kôry juhoamerického stromu Tecome lapacho. Posilňuje imunitu, podporuje trávenie a látkovú premenu, čistí cievy, zlepšuje prekrvenie, upokojuje nervy, normalizuje hladinu krvného cukru a prečisťuje.

Rooibos, alebo tiež červený čaj, sa pripravuje z lístkov juhoafrického kríka Aspalathus linearis. Obsahuje bohatú zmes antioxidantov a minerálov, ale nenachádza sa v ňom kofeín. Zmierňuje ekzémy a alergie, najmä astmu a sennú nádchu, má protizápalové účinky, tlmí napätie a pomáha pri neurózach, strese a nespavosti.

Yerba maté je nápoj z listov cezmíny paraguajskej, vždyzeleného juhoamerického stromu. Dodáva energiu pri fyzickej i duševnej vyčerpanosti a tlmí pocit hladu, preto často býva súčasťou redukčných diét. Môžete ho popíjať počas celého dňa.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Čaj zo špeciálne upravených mladých listov čajovníka obsahom kofeínu, trieslovín, antioxidantov a čajového éterického oleja priaznivo vplýva na ľudský organizmus. Kofeín zaháňa únavu a zintenzívňuje vnímanie, triesloviny pôsobia močopudne a upravujú peristaltiku čriev. 
  • Na trh sa dodávajú tri druhy čaju, ktoré sa líšia spôsobom výroby i zložením. Ide o fermentovaný (čierny), polofermentovaný (žltý) a nefermentovaný (zelený) čaj, ktorý obsahuje najviac trieslovín, dodávajúcich trpkú zvieravú chuť. 
  • Za čaj gurmánov sa považuje takzvaný biely čaj, ktorý sa vyrába iba z mladých púčikov a horných lístkov. Zelený i biely čaj predstavujú výborný nápoj v prevencii rakovinového bujnenia.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete!

Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
 

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.