Dátum: Utorok 06.12.2016 Dnes oslavuje:

Mikuláš Zajtra: Ambróz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Žlčník a potraviny: Poradíme, ako sa stravovať, aby ste neskončili pod skalpelom

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 06. februára 2013, 08:00
Foto: Profimedia.sk Žlčníkovým nehodám sa môžete vyhnúť, keď včas pribrzdíte.

Nedisciplinované stravovanie a psychické vypätie vás môžu dohnať až pod skalpel. Ako tomu predísť?

Sotva ste sa spamätali z vianočného hodovania, ohlásili sa fašiangy a tukový útok na váš žlčník úspešne pokračuje. Keď k mastným kalóriám pripočítate psychosomatické faktory, napríklad stres, nemusí sa to skončiť iba akútnym záchvatom, ale aj urgentnou operáciou. Žlčníkovým nehodám sa môžete vyhnúť, keď včas pribrzdíte.

Kde robíte chybu?

Hovorí sa, že žlčník je obrazom duše. Častejšie trápi nevľúdnych, večne namosúrených, nervóznych a uponáhľaných ľudí. Hoci medzi nich nepatríte, nepodceňujte ďalšie rizikové faktory. Niektoré sa nedajú ovplyvniť, napríklad vek, pohlavie, dedičné alebo fyziologické predpoklady. Patria sem aj choroby, ako je cukrovka, ochorenia pečene, pankreasu a čriev, vrodené abnormality žlčových ciest. Zvýšené riziko nastáva aj v tehotenstve.

Niektoré faktory však môžete korigovať a záleží len na vás, do akej miery sa vám to podarí. Je to najmä obezita, nesprávne stravovacie návyky, hlavne nepravidelnosť v jedení, strava bohatá na tuky, prejedanie i drastická diéta. Ak obézny človek výrazne schudne, môže za to zaplatiť žlčníkovými kameňmi.

Chutné pohromy

Žlčníkový záchvat dokáže nepríjemne prekvapiť až vystrašiť, najmä keď ste ho nikdy predtým nezažili. Kolika často vznikne náhle po mastnejšom jedle. Prudkú bolesť a tlak pod pravým rebrom nezriedka sprevádza nevoľnosť, vracanie, horúčka, zimnica. Brucho je nafúknuté a bolestivé. Vtedy je najdôležitejšia prísna diéta, ktorú vám odporučí gastroenterológ. Záchvaty sa môžu opakovať, preto by ste aj po zotavení mali dodržiavať žlčníkovú diétu, to znamená jesť iba ľahko stráviteľné pokrmy s nízkym obsahom tuku.

Pri diéte šetriacej žlčník je dôležité znížiť príjem tukov minimálne na polovicu v porovnaní s bežným spôsobom stravovania. Odporúčané celkové množstvo tuku na deň je maximálne 60 gramov. Nestačí však obmedziť len voľné tuky, ako je olej, maslo či očividne mastné pokrmy. Mnohé potraviny obsahujú veľa skrytých tukov, ktoré si niekedy vôbec neuvedomíte, napríklad mäsové výrobky, paštéty, tučné vývary, smotanové polievky a omáčky, zmrzliny a maslové krémy, lístkové cesto.

Čo sa smie a čo nie

Takmer istou predzvesťou katastrofy sú niektoré tradičné jedlá, napríklad pečené bravčové mäso s kapustou a knedľou, vyprážaný rezeň s majonézovým šalátom, zemiakové placky, obaľovaný karfiol alebo syr s tatárskou omáčkou.

Vo všeobecnosti na žlčník pôsobia dráždivo tučné ryby, huby, strukoviny, mak, orechy, kokos, čokoláda, šľahačka, kysnuté koláče a knedle, ostré koreniny, sójová omáčka, vajcia, sýtené nápoje, zalievaná zrnková káva a destiláty. Zo zeleniny je to karfiol, kapusta, kel, uhorky, paprika, surová cibuľa, cesnak, z čerstvého ovocia hrušky, čerešne, maliny, ríbezle, slivky, figy, datle.

Žlčnikári zvyčajne tolerujú jablká bez šupky, banány, papáju, citrusy, jahody, nízkotučné jogurty a iné kyslomliečne výrobky, listovú zeleninu, šalátovú čakanku, špenát, mrkvu, rajčiny, brokolicu, cviklu, baklažán, cuketu, šampiňóny, med, kvasnice, olivový olej, sójové nápoje a syry, chudé mäso, zemiaky, ryžu, cestoviny. Výber vhodných potravín najviac závisí od individuálnej tolerancie.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

Zvýšený výskyt porúch žlčníka čoraz viac postihuje aj nižšie vekové ročníky. Pravdepodobne to súvisí s veľkou obľubou jedál typu fastfoodu, ktoré sa väčšinou vyprážajú, pritom strava bohatá na cholesterol a nasýtené tuky je pre chorý žlčník najhoršou voľbou.

Ochorenia žlčníka môže vyvolať aj obezita či prudké zmeny hmotnosti, ale aj nepravidelná strava, hlavne vynechávanie raňajok. Tie by mali obsahovať aspoň malé množstvo zdraviu prospešných tukov, aby sa žlčník po nočnom naplnení vyprázdnil, a tým sa znížilo riziko tvorby žlčových kameňov.

Viete, že...

... každý desiaty človek má žlčníkové problémy? Nebezpečenstvo záchvatu stúpa s vekom, po štyridsiatke trápi 20 až 40 percent ľudí.

... ochoreniami žlčníka častejšie trpia ženy? Po šesťdesiatke dokonca každá druhá.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

Nevrhajte sa bezhlavo do operácií: Aj miniinvazívny výkon má svoje riziká!

Slovo miniinvazívny pôsobí na pacientov priam magicky. Lenže aj miniinvazívny...
 

Získa si vás nielen svojou chuťou: Mango podporí aj vašu chuť na sex!

Po mangu lepšie uvidíte, bude vám to páliť, schudnete a skrásniete.
 

Zrnká, ktoré si zamilujete: Viete, prečo je dobré jesť kuskus alebo bulgur?

Zdráhate sa kúpiť bulgur alebo kuskus, lebo neviete, čo s nimi ani ako chutia?...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.