Dátum: Utorok 06.12.2016 Dnes oslavuje:

Mikuláš Zajtra: Ambróz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Žlčníková diéta: Nasaďte ju, ak vás po jedle pichá v pravom boku

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 14. januára 2014, 08:00
Foto: Profimedia.sk Žlčníkový záchvat dokáže nepríjemne prekvapiť, najmä keď ste ho predtým nezažili. Poradíme vám, ako mu predísť.

Keď vás po jedle pobolieva v pravom boku, asi skončíte na žlčníkovej diéte.

Problémy so žlčníkom sa nemusia vždy ohlásiť akútnym záchvatom, niekedy sa začínajú nenápadne pálením záhy, pocitom plného žalúdka, nadúvaním alebo tlakom pod pravým rebrom. Ak si chcete užiť jedlo bez zbytočných zdravotných problémov, dodržujte malé, ale dôležité rady.

Pomôže diéta

Každý desiaty pacient, ktorý vyhľadá gastroenterológa, má žlčníkové problémy. Žlčníkový záchvat dokáže nepríjemne prekvapiť, najmä keď ste ho predtým nezažili. Často vznikne náhle po mastnejších jedlách a tých bolo cez sviatky určite viac než dosť.

Na upokojenie podráždeného žlčníka by ste mali dodržiavať prísnu diétu, ktorú vám odporučí gastroenterológ. Aby sa záchvaty neopakovali, po zotavení by ste aj naďalej mali jesť ľahko stráviteľné pokrmy s nízkym obsahom tuku. Prehodnoťte aj svoje stravovacie návyky, najmä nepravidelnosť v jedení.

Počítajte tuky

Pri diéte šetriacej žlčník je dôležité znížiť príjem tukov minimálne na polovicu v porovnaní s bežným spôsobom stravovania. Odporúčané množstvo tuku na deň je maximálne 60 gramov, pričom do tohto množstva treba okrem voľných tukov, ako je olej či maslo, započítať aj skryté tuky. Niektoré potraviny ich majú naozaj dosť, napríklad údeniny, paštéty, mastné vývary, tučné syry, pokrmy so smotanou, zmrzliny, maslové krémy či lístkové cesto.

Na žlčník negatívne pôsobí aj dlhodobý stres, nervozita, mrzutá nálada, obezita i drastická diéta.

Neprovokujte!

Na žlčník, ktorý nie je celkom v poriadku, pôsobia dráždivo tučné ryby, huby, všetky strukoviny, mak, orechy, kokos, turecká káva, vajcia, čokoláda, šľahačka, kysnuté koláče, knedle, celozrnné pečivo, koreniny a niektoré pochutiny, napríklad sójová omáčka. Problémy spôsobujú aj sýtené nápoje a destiláty. Zo zeleniny sú rizikové hlúboviny, najmä karfiol, kapusta a kel, surová paprika a uhorka, cibuľa, cesnak, z ovocia napríklad hrušky, slivky, figy a datle.

Čo sa smie?

Váš žlčník sa určite nenahnevá, keď budete jesť nízkotučné kyslomliečne výrobky, listovú zeleninu, rajčiny, špenát, varenú mrkvu, šalátovú čakanku, brokolicu, cviklu, cuketu, med, sójové výrobky, netučné syry, hydinové a chudé hovädzie mäso, diétne pripravené zemiaky, ryžu a cestoviny. Z ovocia si môžete dožičiť jablká, ale bez šupky, banány a citrusy. Výber vhodných potravín však závisí od individuálnej tolerancie, preto buďte pripravené na sériu pokusov a omylov.

Tipy Glancu

  • Ak ste doteraz nemali problémy so žlčníkom, nedráždite ho a jedzte striedmo. Obmedzte ťažké a mastné jedlá.
  • Nejedzte zo zvyku, ale až vtedy, keď pocítite hlad, a aj to s mierou a niečo ľahké.
  • Pitný režim obohaťte o zásadité minerálne vody, ktoré odstraňujú prekyslenie žalúdka.

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

Ako sa vyhnúť problémom so žlčníkom? Dôležitý je pravidelný stravovací režim s piatimi malými porciami jedla počas dňa. Posledné jedlo by malo byť dve až tri hodiny pred spaním. Stolujte v príjemnom prostredí, bez náhlenia a stresu, a vyvarujte sa veľmi mastných jedál.

Keď sa objavia žlčníkové problémy, obráťte sa na lekára. Liečebná výživa je zameraná na šetriacu stravu s vylúčením alebo obmedzením tuku. Vyberajte si preto potraviny s nízkym alebo s nulovým obsahom tuku.

Tráviaci trakt šetrite z chemickej, mechanickej a tepelnej stránky. Chemické šetrenie spočíva v tepelnej úprave bez tuku. Ak je povolené malé množstvo tuku, pridáva sa do hotového pokrmu. Vylúčené sú dráždivé korenia a pokrmy výrazne kyslej, sladkej a slanej chuti. Na dochutenie je vhodné mierne solenie, rasca, majorán, pažítka, bobkový list, petržlenová vňať, citrónová šťava. Zakázaný je alkohol.

Mechanické šetrenie znamená vylúčenie potravín s vysokým obsahom nestráviteľnej vlákniny, ako je kel, kapusta, strukoviny, ovocie so šupkou a zrniečkami, celozrnné pečivo a podobne. Mäso a ostatné pokrmy majú byť uvarené domäkka. Nevhodné sú sýtené nápoje. Tepelné šetrenie: nevhodné sú horúce a chladené jedlá a nápoje.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Život bez nich si neviete predstaviť? 8 pravidiel nosenia bežných šošoviek

Čo treba dodržiavať, aby ste sa nedopracovali k vážnym poškodeniam rohovky?...
 

Z babičkinej lekárničky: Sirup proti kašľu urobíte z 3 surovín!

Podpísalo sa sychravé počasie na vašom zdraví? Ak sa neviete zbaviť nepríjemného...
 

Bylinky na „depku“: Vieme, čo pomáha pri nespavosti aj pri stavoch úzkosti

Je vám smutno, že prišla jeseň? Skúste zahnať zlú náladu rastlinnými psychofarmakami....
 

9 tipov pre chrbát v pohode: Vieme, čo vám pri bolesti zaručene pomôže

Ťažkosti s chrbtom a chrbticou nie sú len problémom staršej generácie....
 

Rovný chrup máte na dosah: Najnovšie vám softvér naprogramuje vhodnú liečbu

Zúbky ako perličky a rovné, aké má hviezda z hollywoodskeho filmu, by chcela...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.