Tip redakcii
 

Žlčníková diéta: Nasaďte ju, ak vás po jedle pichá v pravom boku

Keď vás po jedle pobolieva v pravom boku, asi skončíte na žlčníkovej diéte.

14. januára 2014, 08:00
Žlčníkový záchvat dokáže nepríjemne prekvapiť, najmä keď ste ho predtým nezažili. Poradíme vám, ako mu predísť.

Žlčníkový záchvat dokáže nepríjemne prekvapiť, najmä keď ste ho predtým nezažili. Poradíme vám, ako mu predísť.

Autor: Profimedia.sk

Problémy so žlčníkom sa nemusia vždy ohlásiť akútnym záchvatom, niekedy sa začínajú nenápadne pálením záhy, pocitom plného žalúdka, nadúvaním alebo tlakom pod pravým rebrom. Ak si chcete užiť jedlo bez zbytočných zdravotných problémov, dodržujte malé, ale dôležité rady.

Pomôže diéta

Každý desiaty pacient, ktorý vyhľadá gastroenterológa, má žlčníkové problémy. Žlčníkový záchvat dokáže nepríjemne prekvapiť, najmä keď ste ho predtým nezažili. Často vznikne náhle po mastnejších jedlách a tých bolo cez sviatky určite viac než dosť.

Na upokojenie podráždeného žlčníka by ste mali dodržiavať prísnu diétu, ktorú vám odporučí gastroenterológ. Aby sa záchvaty neopakovali, po zotavení by ste aj naďalej mali jesť ľahko stráviteľné pokrmy s nízkym obsahom tuku. Prehodnoťte aj svoje stravovacie návyky, najmä nepravidelnosť v jedení.

Počítajte tuky

Pri diéte šetriacej žlčník je dôležité znížiť príjem tukov minimálne na polovicu v porovnaní s bežným spôsobom stravovania. Odporúčané množstvo tuku na deň je maximálne 60 gramov, pričom do tohto množstva treba okrem voľných tukov, ako je olej či maslo, započítať aj skryté tuky. Niektoré potraviny ich majú naozaj dosť, napríklad údeniny, paštéty, mastné vývary, tučné syry, pokrmy so smotanou, zmrzliny, maslové krémy či lístkové cesto.

Na žlčník negatívne pôsobí aj dlhodobý stres, nervozita, mrzutá nálada, obezita i drastická diéta.

Neprovokujte!

Na žlčník, ktorý nie je celkom v poriadku, pôsobia dráždivo tučné ryby, huby, všetky strukoviny, mak, orechy, kokos, turecká káva, vajcia, čokoláda, šľahačka, kysnuté koláče, knedle, celozrnné pečivo, koreniny a niektoré pochutiny, napríklad sójová omáčka. Problémy spôsobujú aj sýtené nápoje a destiláty. Zo zeleniny sú rizikové hlúboviny, najmä karfiol, kapusta a kel, surová paprika a uhorka, cibuľa, cesnak, z ovocia napríklad hrušky, slivky, figy a datle.

Čo sa smie?

Váš žlčník sa určite nenahnevá, keď budete jesť nízkotučné kyslomliečne výrobky, listovú zeleninu, rajčiny, špenát, varenú mrkvu, šalátovú čakanku, brokolicu, cviklu, cuketu, med, sójové výrobky, netučné syry, hydinové a chudé hovädzie mäso, diétne pripravené zemiaky, ryžu a cestoviny. Z ovocia si môžete dožičiť jablká, ale bez šupky, banány a citrusy. Výber vhodných potravín však závisí od individuálnej tolerancie, preto buďte pripravené na sériu pokusov a omylov.

Tipy Glancu

  • Ak ste doteraz nemali problémy so žlčníkom, nedráždite ho a jedzte striedmo. Obmedzte ťažké a mastné jedlá.
  • Nejedzte zo zvyku, ale až vtedy, keď pocítite hlad, a aj to s mierou a niečo ľahké.
  • Pitný režim obohaťte o zásadité minerálne vody, ktoré odstraňujú prekyslenie žalúdka.

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

Ako sa vyhnúť problémom so žlčníkom? Dôležitý je pravidelný stravovací režim s piatimi malými porciami jedla počas dňa. Posledné jedlo by malo byť dve až tri hodiny pred spaním. Stolujte v príjemnom prostredí, bez náhlenia a stresu, a vyvarujte sa veľmi mastných jedál.

Keď sa objavia žlčníkové problémy, obráťte sa na lekára. Liečebná výživa je zameraná na šetriacu stravu s vylúčením alebo obmedzením tuku. Vyberajte si preto potraviny s nízkym alebo s nulovým obsahom tuku.

Tráviaci trakt šetrite z chemickej, mechanickej a tepelnej stránky. Chemické šetrenie spočíva v tepelnej úprave bez tuku. Ak je povolené malé množstvo tuku, pridáva sa do hotového pokrmu. Vylúčené sú dráždivé korenia a pokrmy výrazne kyslej, sladkej a slanej chuti. Na dochutenie je vhodné mierne solenie, rasca, majorán, pažítka, bobkový list, petržlenová vňať, citrónová šťava. Zakázaný je alkohol.

Mechanické šetrenie znamená vylúčenie potravín s vysokým obsahom nestráviteľnej vlákniny, ako je kel, kapusta, strukoviny, ovocie so šupkou a zrniečkami, celozrnné pečivo a podobne. Mäso a ostatné pokrmy majú byť uvarené domäkka. Nevhodné sú sýtené nápoje. Tepelné šetrenie: nevhodné sú horúce a chladené jedlá a nápoje.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.