Makovník s malinovou omáčkou

Chuťmeter:
 
 
Z droždia, asi 50 ml vlažného mlieka a lyžičky cukru pripravíme kvások. Vo zvyšku vlažného mlieka rozmiešame rastlinný tuk. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, vykysnutý kvások, žĺtky, soľ a miešame rukou, kým sa na ceste netvoria bublinky.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 30 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g rastlinného tuku
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • štipku soli
  • tuk na potretie závinov a plechu
  • vajce na potretie závinov

Na plnku:

  • asi 80 ml mlieka
  • 20 g rastlinného tuku alebo masla
  • 100 g mletého maku
  • 80 g práškového cukru

Na omáčku:

  • 200 g mrazených malín
  • 3 lyžice kryštálového cukru

Postup:

  1. Z droždia, asi 50 ml vlažného mlieka a lyžičky cukru pripravíme kvások. Vo zvyšku vlažného mlieka rozmiešame rastlinný tuk. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, vykysnutý kvások, žĺtky, soľ a miešame rukou, kým sa na ceste netvoria bublinky. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 40 minút kysnúť.
  2. Medzitým pripravíme plnku: Do zohriateho mlieka pridáme rastlinný tuk, mletý mak a cukor tak, aby vznikla hustejšia hmota. Premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti a každú vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Po celej ploche natrieme rovnomerne plnkou a zvinieme. Makovníky uložíme vedľa seba na hlboký vymastený plech. Tukom natrieme aj boky makovníkov, aby sa pri pečení nezlepili. Tesne pred pečením ich natrieme rozšľahaným vajcom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte asi 30 minút. Či je cesto dobre upečené, môžeme vyskúšať špajdľou. Podávame s omáčkou z prevarených malín a cukru

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Makovník s malinovou omáčkou