Mandľové makrónky s plnkou z mascarpone

Chuťmeter:
 
40 kusov
 
Aj keď tieto rozkošné cukrovinky nechýbajú v sortimente žiadnej francúzskej pekárne či cukrárne, pôvodne pochádzajú z Talianska. Svoju súčasnú podobu a slávu však získali až vo Francúzsku.

Potrebujeme:

  • 200 g jemného kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 200 g práškového cukru
  •  200 g mandľovej múky
  • 2 x 75 g bielkov
  • ľubovoľnú potravinársku farbu

Na plnku:

  • 250 g mascarpone
  • malinový džem

Postup:

  1. Najprv si pripravíme cukrový sirup: do kastrólika nasypeme kryštálový cukor a zalejeme ho vodou. Varíme, až kým sirup nezhustne a nedosiahne teplotu 118 °C. Teplota musí byť naozaj presne 118 °C, inak sa makrónky nepodaria. Z toho vyplýva, že potrebujete cukrárenský teplomer (dostať v e-shopoch s cukrárskymi pomôckami), bez ktorého sa asi nezaobídete. Teplotu cukrového rozvaru prstom radšej neskúšajte, je veľmi horúci.
  2. Vo väčšej miske zmiešame preosiaty práškový cukor s mandľovou múkou. Do múčnej zmesi pridáme prvú časť (75 g) bielkov a vymiešame hustú hmotu.
  3. V mixéri vyšľaháme druhú časť bielkov a pridáme k nim horúci cukrový sirup (s teplotou 118 °C). Šľaháme až do vychladnutia. Vďaka cukrovému sirupu bude sneh veľmi pevný.
  4. Obe hmoty – mandľovú aj snehovú – zmiešame dohromady, poriadne ich premiešame a zafarbíme potravinárskou farbou. Výsledná konzistencia cesta by nemala byť ani príliš hustá, ani príliš riedka.
  5. Cesto dáme do cukrárskeho vrecúška. Na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame kolieska s priemerom 4 cm (kolieska si môžeme na papier najprv predkresliť).
  6. Skôr ako makrónky vložíme do rúry, necháme ich pri izbovej teplote trochu zaschnúť – asi 20 minút. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme presne 10 minút. Upečené makrónky necháme vychladnúť na plechu.
  7. Na plnku zmiešame mascarpone s malinovým džemom. Vychladnuté makrónky naplníme a po dve kolieska spájame k sebe.

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Mandľové makrónky s plnkou z mascarpone