3 otázky pre Jozefínu Ružičkovú, oceňovanú džemárku, známu aj vo svete

01
Chuťmeter:
 
 
J11: 3 otázky pre Jozefínu Ružičkovú, oceňovanú džemárku, známu aj vo svete

1.Džemová sezóna s naším sezónnym ovocím práve vrcholí. Zberáme jablká, šípky, posledné hrušky. Ktorý jesenný džem máte najradšej?

Jednoznačne šípkový. Chvíľu mi však trvalo, kým som si k nemu našla cestu. Z detstva som si ho totiž pamätala ako „ten riedky chlpatý džem“. Odrádzala ma tiež predstava nekonečného pasírovania drobných chĺpkov. Nakoniec som to skúsila... Veľmi rada mám šípkový džem zjemnený vanilkou alebo škoricou a klinčekmi. Pekne zahreje a dobre ladí so syrmi.

2. Po šípkach prídu na rad citrusy. Aké kombinácie odporúčate?

V chladných dňoch vám určite zachutí pomarančový džem s voňavou dulou alebo s kardamómom a čili. Alebo vyskúšajte skombinovať červený pomaranč so spomínanými šípkami. S ním som tento rok uspela na renomovanej súťaži v Anglicku. Určite vám takisto ulahodí mandarínkový džem so škoricou či s badiánom.

3. Vaše džemy sú výnimočné aj tým, že obsahujú menej pridaného cukru. Mnohé gazdinky sa však obávajú, že bez neho sa im zavarené dobroty pokazia. Ako to robíte?

Mám na to svoju fintu. Do džemov pridávam čistý citrusový pektín – hlavne na zahustenie, lebo nepoužívam kilá cukru, ale tiež preto, že viaže vodu a zabraňuje nežiaducim mikrobiologickým zmenám. Aby sa džemy nekazili, je dôležité spracovať iba zdravé ovocie a dodržiavať zásady hygieny. Poháre vždy poriadne umyte a na pár minút dajte do rúry vyhriatej na 100 °C. A potom ich už iba plňte dobrým džemom.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
3 otázky pre Jozefínu Ružičkovú, oceňovanú džemárku, známu aj vo svete
Katarína Brunovská