Ako chutia Benátky: Ráno sa tam začína kávou

08
Chuťmeter:
 
 
Zabudnite na pizzu na stanici či sendvič zo supermarketu, ktorý zhltnete v dave turistov smerom k Námestiu svätého Marka. S našimi tipmi si mesto na vode užijete ako pravý Benátčan.

Zabudnite na pizzu na stanici či sendvič zo supermarketu, ktorý zhltnete v dave turistov smerom k Námestiu svätého Marka. S našimi tipmi si mesto na vode užijete ako pravý Benátčan. P vou podmienkou je ubytovať sa priamo v meste. Ak sem zavítate iba na otočku, tak mesto nikdy nezažijete v plnej kráse. Najkrajšie je totiž v podvečer a skoro ráno. V čase, keď ulice opustia bežní turisti a zostávajú tu iba domáci a tí, ktorí sa rozhodli toto mesto si zamilovať.

Un espresso, per favore

Ráno sa začína kávou. A to nie hocijakou. Benátčania si svoje sladké pečivo vychutnajú s malým čiernym espressom. Žiadne americano, pikolko ani latéčko sa tu nepodáva. Oči ako-tak prižmúria pri kapučíne, ale aj to len v ranných hodinách. Horúci vzduch ich cez obed zaženie domov. Po sieste vyrážajú opäť do práce a potom hurá do baru. Veď „noc“ je ešte mladá.

Aperitif time

Benátčania sa podvečer s priateľmi či rodinou vydávajú do svojho obľúbeného bacara pre cicchetti, vyslovuj čiketí. V preklade to znamená, že zájdu na drink a niečo malé pod zub. Bacaro ponúkajú autentické skvelé benátske chuťovky (rovno z ruky do úst) z lokálnych surovín. Názov pochádza z benátskeho slova „víno“ alebo „dobrý bar“ a starší prisahajú na pôvod slova od starodávneho rímskeho boha vína Bacchusa. V dobrom bacare sa vám môže stať, že ak nemáte rezervovaný stôl, tak si počkáte a budete sa tlačiť pri bare telo na telo s Benátčanmi.

Niečo pod zub

Bacaro nie sú plnohodnotné reštaurácie, skôr malé jednoduché rustikálne pohostinstvá, kde si doplníte pitný režim a zaženiete prvý hlad niečím za pár drobných. Cicchetti sa podávajú k aperitívu. V bacare ich majú vždy vystavené vo výkladnej skrini priamo pri bare pod sklom. Slovo pochádza z latinského ciccus, čo znamená malý alebo nič. V ponuke nájdete rôzne crostini – miniatúrne obložené sendviče, panini – chrumkavé sendviče, tramezzini – sendviče s trojuholníkovým bielym chlebom s rôznymi plnkami, polpette – mäsové guľky, arancini – vyprážané ryžové guľky, cuketové kvety, morské plody, vajíčka s ančovičkami, sépiovú hrianku s treskou, marinovanú zeleninku... Jednoducho delikatesy od výmyslu sveta, teda pardon od Benátčanov. Žiadna pevná celoročná ponuka tu neexistuje, ale skôr to, čo trh dal. Pretože čerstvosť a kvalita sú pri cicchetti na prvom mieste.

Zapime to

K ciccheti sa podáva víno alebo aperitív. Vychutnať si môžete lacnejšie lokálne až po slávne luxusné značky. V Benátkach ich však často tromfne obľúbený aperol spritz. Prečo? Oranžový horkosladký aperitív namiešali bratia Barbierovci z aromatických bylín a z olejov z pomarančovej kôry a citrusových plodov práve v benátskom regióne. Preto má tento dnes už storočný ikonický nápoj s tajnou bylinkovou receptúrou v Benátkach silné zázemie. „Andémo a béver un’ombra,“ vykrikujú podvečer domáci na seba. Teda niečo ako u nás – poďme na pivo. Sympatický rituál na utuženie priateľských a rodinných vzťahov sa oplatí ochutnať.

Kde sa zastaviť

Na skvelé chichetti

Antico Dolo – jednoduchý malý podnik ležiaci v bočnej uličke neďaleko miestneho trhu vedie sympatický Matteo s manželkou Stefaniou a dvoma dcérami. Ca’d’Oro/Alla Vedova je jedno z najslávnejších bacari v Benátkach. Leží mimo turistickej zóny a určite si nenechajte ujsť polepette – teda guľky z bravčového mäsa. All’Arco/Calle Arco v srdci pri moste Rialto odráža ponuku jedál podľa toho, čo sa predáva na miestnom rybom trhu.

Na najlepšie tiramisu

Kúsok od Námestia svätého Marka stojí malá manufaktúra I Tre Mercanti. Založili ju traja Taliani, ktorým chýbala kvalitná ponuka tohto slávneho dezertu. Majitelia spojili tradíciu s modernými chuťami a okrem klasiky môžete vyskúšať pistáciové, čokoládové alebo netradičné pomarančové tiramisu.

Na vynikajúcu kávu

Určite si ju dajte v najstaršej kaviarni Benátok na Námestí svätého Marka. Štýlová kaviareň Caffé Florian sa preslávila delikátnou kávou z Orientu, Cypru aj Grécka a skvostným vínom už v 18. storočí. Podnik vyhľadávali slávni muži aj preto, že vstup sem mali povolený aj ženy. A kde boli ženy, bol i Casanova. Aj preto sem najradšej chodil na dobrú kávu. A nielen na ňu!

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Ako chutia Benátky: Ráno sa tam začína kávou
Ema Pospíšilová Tekelyová