Nezrelé avokádo z obchodu: Takto vám doma dozreje rýchlo

Chuťmeter:
 
 
J3: Avokádo

Patrí do rovnakej kategórie ako škorica, vavrín (bobkový list) a hruškovec. Avokádovník však ako jediný z tejto rastlinnej čeľade rodí plody, ktoré sa dajú jesť. Avokáda sa do obchodov dostávajú zväčša nezrelé. Nezrelé avokádo nie je žiadna lahôdka. Je tvrdé, dokonca až horké.

Dozrievanie však môžete urýchliť. Plod šupnite do papierového vrecúška spolu s jablkom alebo banánom a pri izbovej teplote by mal byť o 1 až 3 dni vhodný na jedenie. Ak avokádo nechcete práve zjesť, dozrievanie môžete zastaviť. Plody dajte do spodnej časti chladničky, ale teplota by nemala byť nižšia ako 6 °C, vtedy sa avokádo začne kaziť a vnútri sčernie.

Guacamole

Pôvodne mexická a teraz už aj naša klasika. Avokádo + cibuľka + cherry paradajky + citrónová šťava + soľ + korenie. Ak chcete, pridajte aj cesnak.

Plnené avokádo

Zmiešajte nakrájané pečené kuracie mäso, čiernu fazuľu, kukuricu a korenie na tacos. Naplňte avokádo, posypte čedarom, zapečte a polejte kyslou smotanou.

Smoothie

Pol avokáda + 1 mrazený banán + pol šálky mandľového nápoja + med. Rozmixujte, vypite.

Avokádová bomba

Do očisteného avokáda, prekrojeného na polovicu, dajte nastrúhaný syr. Dobre obaľte dlhými plátkami slaniny a zapekajte 5 minút. Je to bomba!

Netradičné caprese

K paradajkám a mozzarelle pridajte avokádo, citrón a soľ. A už len šup na chrumkavú hrianku!

Krém na cheesecake

Zmiešajte zrelé avokádo + nátierkové maslo + citrón + cukor + kyslú smotanu + citrónovú kôru.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Nezrelé avokádo z obchodu: Takto vám doma dozreje rýchlo
Dobroslava Brunovská