Bataty do cesta? Upečiete s nimi super koláče!

Chuťmeter:
 
 
J2: Bataty: Kolumbus, ďakujeme!

… za všetkých šéfkuchárov, blogerov a nadšencov dobrého jedla, ktorí sú zo sladkých zemiakov paf ako my. Známy moreplavec ich priviezol do Európy už počas svojich prvých objavných výprav ešte o sto rokov skôr, ako k nám dorazili klasické zemiaky. Európania ich však dlhý čas považovali len za príležitostný pokrm, napriek tomu, že sú zdravšie ako klasické zemiaky – podľa odborníkov na výživu až o 50 percent!

No a sladko chutia preto, že obsahujú nielen škrob, ale aj cukry, takže dokážu zasýtiť na dlhší čas, čomu sa tešia najmä dietujúci alebo profi športovci. Okrem toho sa v batatoch skrýva kopa vitamínov a prospešných látok. Vedeli ste, že ak by ste ich jedli aspoň dvakrát týždenne, uľavilo by sa vašim unaveným očiam, pokožke, preťaženej tráviacej sústave aj nervom a zvýšili by ste tiež svoje šance na dlhší život?

Všetko pre poriadnu dávku betakaroténu, no aj pre béčka, fytoestrogény, vápnik, železo, horčík… Červené (oranžové) bataty varte v polievkach, kašiach, strúhajte ich do palaciniek aj placiek, pečte ako prílohu, zapekajte, plňte, čím chcete, uvarené krájate do šalátov… a biele (žlté) bataty používajte takisto do cesta na všakovaké koláče. Bude svetové.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Bataty do cesta? Upečiete s nimi super koláče!
Katarína Brunovská