Bazalka: Na pesto aj do ovocných šalátov

Chuťmeter:
 
 
Býva označovaná ako kráľovská bylinka. Jej sladká korenistá vôňa, mierne mätová a anízová, ju naozaj pasuje za kráľovnú v kuchyni.

Býva označovaná ako kráľovská bylinka. Jej sladká korenistá vôňa, mierne mätová a anízová, ju naozaj pasuje za kráľovnú v kuchyni.

Šalát Caprese

Bazalková klasika zíde na rozum ako prvá asi každému. Chuť jemných lístočkov, mozzarelly, cherry paradajok a olivového oleja je neprekonateľná.

Na pesto

Doma urobené je naj. Bazalkové lístky môžete skombinovať aj s petržlenovými a koriandrovými. Mixujte s parmezánom, cesnakom, so soľou a s orechmi. Krajšiu zelenú ste ešte nevideli!

V ovocnom šaláte

Žltý melón, sušené brusnice, citrónová šťava, med, štipka mletej červenej papriky, štipka korenia a ešte lístky bazalky. Vyskúšali sme a zalizovali sa tri dni.

Ako koktail

Trouble in paradise – tak sa volá koktail s bazalkou. Šup do šejkra 2 lyžice medu + 2 bazalkové lístky + 30 ml koňaku + 30 ml campari + 25 ml šťavy z grepu + 25 ml citrónovej šťavy + štipku čierneho korenia.

Do džemu

Jahodový džem je sám osebe dobrý, ale čo keby ste vylepšili jeho chuť bazalkou? Sezóna jahôd je tu, tak si ho urobte podľa nášho receptu.

Ani zima, ani teplo

Bazalka nemá rada chlad ani teplo. Ako rastlinka neznesie teplotu pod 10 °C a ako bylinka do jedla sa nevyžíva v tepelnej úprave. Varenie utlmí jej charakteristickú chuť, preto sa do jedla pridáva až pred dovarením. Arómu a chuť stráca aj sušením. Najlepšie je uchovať ju uloženú v nádobke, jednotlivé vrstvy zasypať soľou a zaliať olejom.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Bazalka: Na pesto aj do ovocných šalátov
Dobroslava Brunovská