Bradatí bratia: Ich bistro s kvalitným street foodom pozná celé mesto

05
Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Lukáš a Patrik sú možno na prvý pohľad takmer rovnakí a, áno, oboch spája nadšenie pre dobré jedlo. No aj tak je jeden viac podnikavý ako druhý. Uhádnete ktorý?

Lukáš a Patrik sú možno na prvý pohľad takmer rovnakí a, áno, oboch spája nadšenie pre dobré jedlo. No aj tak je jeden viac podnikavý ako druhý. Uhádnete ktorý?

Ale najprv... hovorí vám niečo silový trojboj? Náročnému a trochu nedocenenému športu sa bradáči z Nitry venovali vrcholovo a dotiahli to až na majstrov Slovenska, Európy. Nechali ho, no práve vďaka nemu dnes majú vlastné bistro s kvalitným street foodom, ktoré pozná celé mesto. „Za športom sme pochodili kus sveta, doma aj vonku, ale mne takmer všade chýbalo dobré rýchle jedlo do ruky,“ hovorí starší Lukáš, vychytený kondičný tréner. Mladšiemu Patrikovi, ktorý si pred pár rokmi otvoril mäsiarstvo, to vŕtalo v hlave, až jedného pekného dňa zaparkoval pred domom pojazdný stánok. Nazvali ho, ako inak, Bearded Brothers. Odeň bola už cesta k vysnívanému bistru strmšia.

Jarný burger s trhaným bravčovým

Potrebujeme:

Na mäso:

  • 1,2 kg bravčového pleca bez kosti
  • 1 lyžička údenej mletej papriky
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • pol lyžičky soli
  • pol hrnčeka dobrej BBQ omáčky
  • 2 šálky vody (piva)

Na naplnenie:

  • 6 dobrých žemlí
  • 140 g gréckeho jogurtu
  • 1 šalátová uhorka (pokrájaná na tenké plátky)
  • 1 väčšia červená cibuľa (pokrájaná na kolieska)
  • 6 reďkoviek (pokrájaných na kolieska)
  •  štvrť šálky čerstvej mäty (nasekanej)
  •  štvrť šálky čerstvého koriandra (nasekaného)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ, korenie 
  • maslo (na potretie žemlí)
  • šalát ako príloha

Postup:

  1. Mäso umyte a osušte utierkou. Korenie zmiešajte a zmesou potrite celý kus mäsa. Potom ho poriadne potrite BBQ omáčkou. Korenené mäso dajte do plechu a polejte ho vodou alebo pivom. Plech zakryte alobalom, aby z neho neunikala para. Pečte pri 130- 150 °C 6-8 hodín. Mäsko občas skontrolujte a podľa potreby podlejte vodou.
  2. Žemle rozkrojte, potrite maslom a opečte dozlatista. Jogurt premiešajte so soľou a s čiernym korením. Na opečenú žemľu uložte cibuľu, reďkovku, uhorku a pokvapkajte olivovým olejom. Potom pridajte porciu trhaného bravčového mäsa a posypte ho mätou aj koriandrom. Prelejte jogurtovým dresingom a zakryte vrchnou časťou žemle. Jarný burger môžete podávať s dobrým jarným šalátom.

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Bradatí bratia: Ich bistro s kvalitným street foodom pozná celé mesto
Katarína Brunovská