Bravčový bôčik s orechovou plnkou: Z medovej kože odpadnete

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
S: Bravčový bôčik s orechovou plnkou

Potrebujeme:

  • 1,5 kg bravčového bôčika
  • 3 rožky
  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 120 g vlašských orechov
  • 2 lyžice petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tymian, mletú červenú papriku, kajenské korenie
  • med a ocot na potieranie kože

Postup:

  1. Umytý osušený bravčový bôčik narežeme tak, aby vznikol v mäse priestor na naplnenie. Rožky z predchádzajúceho dňa pokrájame na kocky a zalejeme teplým mliekom.
  2. Pridáme vajcia, pomleté i nahrubo nasekané orechy, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, prelisované strúčiky cesnaku. Zmes osolíme, okoreníme a premiešame. Naplníme ňou pripravený bôčik.
  3. Otvor uzavrieme kuchynskými ihlicami alebo špáradlami. Aby plnka zostala vo vnútri, okraje zaistíme kuchynskou niťou. Kožu na bôčiku narežeme šikmými rezmi v oboch smeroch. Mäso osolíme a okoreníme aj z vonkajšej strany.
  4. Posypeme mletou červenou paprikou a kajenským korením. Osolený a okorenený bôčik uložíme do pekáča kožou nahor. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia asi 2,5 hodiny, podľa potreby aj dlhšie. Počas pečenia potierame povrch mäsa zmesou medu a octu (2 lyžice medu + 1 lyžica octu) a tento postup niekoľkokrát zopakujeme.
  5. Mäso priebežne polievame výpekom. Aby povrch nezhorel, pekáč zakryjeme alobalom. Ten odstránime krátko pred dopečením mäsa. Upečený bôčik nakrájame na porcie a podávame so zemiakovým pyré, čalamádou a zaváranými cibuľkami.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
Bravčový bôčik s orechovou plnkou: Z medovej kože odpadnete
Blanka Nemčeková