Na minútach lúhovania záleží! Vrecúško čaju dlhšie ako 5 minút v šálke nenechávajte

Chuťmeter:
 
1 porcia
 
Na minútach záleží

Zabudnite na čaj vo vrecúšku. Kúpte si dobrý sypaný čierny čaj, ale aby ste ho nepokazili, sledujte minúty. Lúhujte ho len 2-3 minúty, aby sa z neho uvoľnil povzbudzujúci kofeín. Inak sa z neho uvoľnia aj triesloviny, ktoré sú pre telo prospešné, ale znižujú účinok kofeínu. A dlhšie ako 5 minút ho v šálke nenechávajte. Horkne, tmavne, jeho účinok sa znižuje a vlastne sa už ani nedá vypiť. Na jednu šálku treba 1 lyžičku sypaného čierneho čaju. Ak ho robíte do litrovej kanvice, pridajte ešte lyžičku.

VIDEO: Naliať čaj do šálky môže byť aj umenie

  • Lepší ako kovové vajíčko na varenie čaju je filter, môže to byť aj doma urobené látkové vrecko, v ktorom sa bude čaj lúhovať. V obvykle používanom vajíčku je čaju tesno, potrebuje priestor, aby lístky rozvinuli svoje chute, a, navyše, čaj nemá rád kov.
  • Čaj varte z čerstvej vody, nepoužívajte už predtým prevarenú. Rýchlo ju nechajte zovrieť, keď sa začnú tvoriť bubliny, čaj zalejte.
  • Zelený čaj zalievajte až 10 minút po zovretí vody.
  • Čaj je hotový. Vyberte vrecúško alebo ho preceďte. Nalejte do šálok a začnite si ho vychutnávať. Bez cukru a citróna.

Korenený čierny čaj

Potrebuje:

  • 1 lyžička čierneho čaju
  • pol lyžičky sušenej citrónovej kôry
  • pol lyžičky koriandrových semienok

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dajte do vrecúška na lúhovanie, ak ho nemáte, nasypte ich rovno do šálky.
  2. Zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút lúhovať. Vyberte vrecúško alebo čaj preceďte do druhej šálky.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Na minútach lúhovania záleží! Vrecúško čaju dlhšie ako 5 minút v šálke nenechávajte
Dobroslava Brunovská