Vymeňte čiernu kávu za čierny čaj: Tieto dôvody určite nepoznáte!

Chuťmeter:
 
 
J2: Čierny čaj: Zdravý až až

Najlepší na svete vyrábajú v Indii a na Srí Lanke (cejlónsky s jemnou citrónovou príchuťou) z mladých listov a púčikov čajovníka čínskeho, ktoré po vysušení nechajú viackrát po sebe fermentovať pod vplyvom „dobrých“ baktérií. No a čierny čaj obohatený o silicu z bergamotu (druh citrusu) poznáte ako Earl Grey.

Meno dostal po britskom predsedovi vlády Greyovi, ktorý ho ochutnal v 30. rokoch 19. storočia v Číne a bezhlavo sa doň zamiloval. Netrvalo dlho a recept na tento čaj sa rozšíril do celého sveta. Pijete ho s kvapkou mlieka alebo radšej čistý? Možno neviete, že ak chcete, aby vás čierny čaj nakopol podobne ako šálka silnej kávy, nemali by ste ho lúhovať viac ako 1-3 minúty. V opačnom prípade sa z neho okrem povzbudzujúceho teínu uvoľňujú triesloviny – a tie majú opačný účinok.

Uvoľňujú, tlmia. Je tiež dokázané, že čierny čaj podporuje imunitu, chudnutie, dezinfikuje ústnu dutinu, pôsobí preventívne proti rakovine (najmä vaječníkov), znižuje cholesterol a riziko vzniku cukrovky, dokonca omladzuje… Tak ako? Ešte stále ste do čiernej kávy?

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Vymeňte čiernu kávu za čierny čaj: Tieto dôvody určite nepoznáte!
Katarína Brunovská