Všetkého za lyžičku a máte domáci zemiakový chlieb

Chuťmeter:
 
1 bochník
 
Domáci chlieb

Potrebujeme:

  • 1 kg hladkej múky
  • 40 g droždia
  • 400 ml vlažnej vody
  • 3 lyžičky soli
  • 3 lyžičky octu
  • 1 lyžičku rasce
  • 1 lyžičku cukru
  • 3 malé varené zemiaky

Postup:

  1. Z droždia, trochy vody a lyžičky cukru urobte kvások. Zemiaky najemno prelisujte, pridajte preosiatu múku a dobre zmiešajte aj s ostatnými prísadami. Vlejte kvások, vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť asi 30 minút.
  2. Na pomúčenej doske cesto v 15 minútových intervaloch trikrát premieste. Vždy tak, aby ste kraje cesta preložili dovnútra a zvinuli do valca.
  3.  Napokon vytvarujte bochník, potrite ho vodou a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte asi 10 minút, potom teplotu stiahnite na minimum a nechajte chlieb 65 minút dopekať. Chlieb po vybratí z rúry potrite vodou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Všetkého za lyžičku a máte domáci zemiakový chlieb
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská