Návšteva u oceňovaného šéfkuchára Erika Volka: Pred hosťami nič neskrývame!

01
Chuťmeter:
 
2 porcie
 
J8: U Erika Volka

Šikovný, oceňovaný šéfkuchár je piaty rok sám sebe pánom. Šéfuje zvolenskému Bistru Chef, ktoré sa svojím konceptom otvorenej kuchyne preslávilo široko-ďaleko. „Veľmi sa mi páči práve to, že pred hosťami nič neskrývame. Sú priamo pri príprave jedla, pre ktoré k nám prišli. Pozorujú nás a my zas ich. Mám rád tú atmosféru,“ usmieva sa Erik. Ak sa vyberiete na letné potulky Slovenskom, odbočte na zvolenské námestie. Už ponuka „obyčajného“ denného menu v bistre, ktoré je sezónne, vám vyrazí dych. V dobrom.

Letná srdcovka

Ostrokyslú omáčku podávam k pečenému mäsu aj zelenine. Vyrábam ju sám. Obsahuje dve hlavné suroviny – dobrú sójovú omáčku a sladké ryžové víno mirin z Japonska.

Pestujem

Vzadu za bistrom mám minizáhradku. Mäta v nej rastie, ako sa jej chce. Skúste pridať pár lístkov do kuskusu alebo bulguru na konci varenia. Je to skvelá bylinka!

Ako egreše

... sú malé mexické uhorky, ktoré kupujem od pestovateľa Peťa Kováča z Beladíc. Najradšej ich restujem ako prílohu k rybe alebo pridávam do teplého šalátu.

Naj na svete?

Ešte žiadne jedlo neprekonalo bielu fazuľovú polievku od mojej starkej. Dobrý recept na ňu nestačí. Aká bude, závisí vraj od toho, ako sa v ten deň, keď ju varíte, vyspíte... či vonku svieti slnko, a od milióna iných vecí.

Obyčajné nože

Mám ich rád. Pri varení nepotrebujem drahé značkové náradie. Aj svoju výbavu, ktorá ma sprevádzala na kuchárskych súťažiach, som daroval jednému šikovnému študentovi.

Šalát z piatich druhov paradajok

Potrebujeme:

  • zmes paradajok (cherry, zebrované, hruškovité, býčie srdce, čierne)
  • 1 bochník mozzarelly di bufala (byvolia)
  • za hrsť bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • anízový likér Pernod (z koriandra, anízu a mäty)
  • mleté čierne korenie
  • maldonská soľ

Postup:

  1. Paradajky umyte a prekrojte. Rozložte do tanierov, navrch potrhajte mozzarellu a uložte lístky bazalky.
  2. Šalát pokvapkajte olejom, srvátkou z mozzarelly a anízovým likérom. Dochuťte soľou, korením a môžete podávať.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Návšteva u oceňovaného šéfkuchára Erika Volka: Pred hosťami nič neskrývame!
Katarína Brunovská