VIDEOrecept: Francúzske zemiaky s údeninou a so syrom

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Francúzske zemiaky s údeninou a so syrom

Potrebujeme:

  • 1,5 kg zemiakov
  • 500 g mäkkej údeniny
  • 1 nožičku suchej klobásy
  • 8 plátkov prerastenej slaniny
  • 6 vajec
  • 150 g tvrdého syra
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 cibuľu
  • malú viazaničku pažítky
  • červenú mletú papriku
  • mleté biele korenie
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a natenko nakrájame. Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a tiež nakrájame natenko. V panvici rozohrejeme olej a cibuľu na ňom dochrumkava opražíme.
  2. Štyri vajcia uvaríme natvrdo, teda asi 8 minút. Potom ich ochladíme studenou vopdou a olúpeme.
  3. Mäkkú údeninu a klobásu nakrájame na kolieska, slaninu na tenké plátky a syr nastrúhame na hrubo. Uvarené vajcia vychladíme v ľadovej vode a nakrájame na kolieska.
  4. Zapekaciu nádobu vymastíme olejom a dno vyložíme plátkami slaniny. Postupne ukladáme vrstvy zo zemiakov, ktoré osolíme a okoreníme. Na ne dáme kolieska mäkkej údeniny, vajec, suchej klobásy a opraženej cibule. Vrstvy znovu vystriedame tak, aby sme ako poslednú mali vrstvu zemiakov. Tie posypeme postrúhaným tvrdým syrom.
  5. Rúru vyhrejeme na 190 °C. V smotane rozšľaháme dve vajcia, osolíme, okoreníme, pridáme mletú červenú papriku a nadrobno nasekanú pažítku. Touto zmesou polejeme zemiaky.
  6. Zapekaciu misu zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Dĺžka pečenia závisí od toho, akú hrubú vrstvu surovín sme uložili do zapekacej misy. Keď sú zemiaky domäkka udusené, alobal odstránime a zapekáme ešte 15 minút.

Tip:

Aj keď je jednoduchšie a rýchlejšie robiť francúzske zemiaky z predvarených zemiakov v šupke, ak použijete surové a na tenko nakrájané, budú mať oveľa lepšiu chuť.

VIDEO: Pozrite si postup prípravy klasických francúzskych zemiakov:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
VIDEOrecept: Francúzske zemiaky s údeninou a so syrom