Grana Padano vs Parmezán: Pravdepodobne tieto tvrdé syry ani nerozoznáte

Chuťmeter:
 
 
J6: Grana Panado vs Parmezán

Pravdepodobne tieto tvrdé syry ani nerozoznáte, veď vyzerajú a chutia takmer rovnako. Rozdiel však medzi nimi je.

Grana Padano

Je syr z Pádskej nížiny z provincií Piemont, Veneto, Emilia Romagna a Lombardia. Chránený je označením DOP, jeho príprava je presne určená podľa zákona. Je vyrobený z plnotučného kravského mlieka, zreje minimálne 9 mesiacov a môže sa doň pridávať konzervačná látka lyzozým.

Parmigiano Reggiano

Má tiež meno chránené zákonom (označenie DOP). To zaručuje, že podľa tradičných postupov siahajúcich až do 15. storočia sa bude vyrábať aj v súčasnosti. Kým dozreje, nie je to žiadny rýchly proces. Trvá mu to jeden a pol až dva roky! Je naň použité kravské mlieko z oblasti Parmy Reggio Emilia, Modena, Bologna, Mantova od kraviek, ktoré sa živia iba zeleným krmivom.

Falošný syr

Kedysi, keď vo veľkých talianskych rodinách bolo veľa hladošov a málo peňazí, gazdinky si poradili po svojom. Špagety posypali falošným „syrom“. Ten robili zo striedky bieleho chleba. Nahrubo ju rozmrvili, v panvici najprv na olivovom oleji opiekli ošúpaný strúčik cesnaku a keď zhnedol, vybrali ho a pomrvený chlieb opiekli dozlatista. Niektorí ľudia si na chuť z detstva spomínajú s takou láskou, že si také špagety robia, aj keď je syra dosť.

Talianske naj

Parmigano reggiano je kráľom talianskych syrov. Určite si to poviete, keď si ním posypete čerstvé cestoviny či špargľu alebo ho primiešate ku korenistej rukole pokvapkanej citrónom. Ricottu jemne zalejte olivovým olejom, osoľte a len tak zľahka si ju naberajte na chrumkavý chlieb. Hodí sa aj na lazane alebo tvarohový koláč. Grana padano sa hodí na cestoviny aj do polievky. Nastrúhanými hoblinkami ochuťte šalát – stačí celkom jednoduchá verzia – syr a rukola. Klasickou prílohou je aj k sušeným šunkám a dobre ho dopĺňa jemná mozzarella alebo iné chuťovo menej výrazné syry. Gorgonzola je priateľom cestovín a šalátov a podávať ju môžete aj ako dezert s hruškami alebo figami. A mozzarella? Vyrobili ju na pizzu alebo pizzu vymysleli kvôli nej?

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Grana Padano vs Parmezán: Pravdepodobne tieto tvrdé syry ani nerozoznáte
Dobroslava Brunovská