Losos s pikantným uhorkovým dipom: Máte chuť na štipľavú rybu?

Chuťmeter:
 
5-6 porcií
 
J7: Losos s pikantným uhorkovým dipom

Potrebujeme:

  • 1 stredne veľký losos (asi 2 kg)
  • morská soľ
  • za 2 hrste zmesi posekaného kôpru, rukoly, prípadne iných byliniek (plus na ozdobu)
  • 1 citrón
  • 2 lyžičky korenia na ryby
  • biele korenie
  • olivový olej

Na dip:

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 200 ml crème fraîche
  • 5 strúčikov mladého cesnaku aj s vňaťou
  • pasta wasabi (na špičku noža)
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Lososa rozkrojte po celej dĺžke brucha, dôkladne ho prepláchnite vodou a osušte papierovým obrúskom. Po celej ploche ho nakrojte tesne vedľa seba jemnými zárezmi na koži v hĺbke asi 1 cm. Vnútro potrite soľou, korením, časťou zmesi byliniek a poukladajte na ne plátky citróna.
  2. Povrch ryby posypte zmesou korenia na ryby, morskej soli, bieleho korenia a zmesou byliniek (ešte trochu si z nich odložte na dip). Rybu pokvapkajte olivovým olejom, zabaľte do alobalu a nechajte v chlade postáť asi 3 hodiny.
  3. Rybu vyberte z chladu, preložte na rozpálený gril a grilujte 8 minút z oboch strán.
  4. Zatiaľ pripravte dip: Uhorku dobre umyte, nakrájajte na malé kocky a vložte do misy. Pokvapkajte citrónovou šťavou a premiešajte. Crème fraîche vymiešajte s prelisovaným cesnakom, pastou wasabi, so soľou a s korením. Zmiešajte s uhorkami, ochuťte odloženými nasekanými bylinkami a nechajte v chlade postáť.
  5. Lososa vyberte z alobalu, nakrájajte ho a podávajte s uhorkovým dipom a ozdobený nasekanými bylinkami.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo