Karfiolovo-zemiakové karí: Vegetariánska mňamka s veľmi vábivou vôňou

Chuťmeter:
 
5 porcií
 
J10: Karfiolovo-zemiakové karí

Potrebujeme:

  • 1 hlávka karfiolu
  • 1 lyžička celej rímskej rasce
  • 1 lyžička guľôčok koriandra
  • pár guľôčok celého čierneho korenia
  • pol lyžičky celých horčičných semienok
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 kúsok zázvoru
  • pol lyžičky mletej kurkumy
  • pol lyžičky mletej škorice
  • mleté čili podľa chuti
  • 5 zemiakov v šupke
  • zeleninový vývar alebo voda
  • maslo alebo olivový olej
  • soľ a cukor na dochutenie

Na chlebové placky:

  • 180 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 300 g hladkej múky
  • 7 g soli
  • olej

Na mangové lassi:

  • 1 zrelé mango
  • 125 ml plnotučného bieleho jogurtu
  • mlieko podľa potreby
  • štipka mletého kardamómu
  • med alebo cukor
  • citrónová šťava podľa potreby

Na podávanie:

  • uvarená ryža basmati
  • lístky čerstvého koriandra
  • 1 limeta alebo citrón

Postup:

  1. Zamieste cesto na placky: Mierne zohrejte mlieko a nechajte v ňom roztopiť maslo. Postupne primiešajte mlieko s maslom do osolenej múky. Vypracujte hladké a vláčne cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť. Z cesta vyvaľkajte 8 tenkých placiek a krátko ich opečte na naolejovanej horúcej panvici. Udržujte teplé zabalené v bavlnenej utierke.
  2. Karfiol očistite a rozoberte na ružičky. Na suchej horúcej panvici spolu krátko opražte celé korenie, rímsku rascu, koriander, čierne korenie, horčičné semienka. Preložte korenie do misky, nechajte chvíľu vychladnúť a podrvte v mažiari alebo plochou stranou noža.
  3. Na tuku osmažte dosklovita cibuľu nakrájanú nadrobno, pridajte prelisovaný cesnak a očistený zázvor pokrájaný nadrobno. Krátko spolu osmažte. Pridajte podrvené korenie, mletú kurkumu, škoricu a, ak chcete, čili.
  4. Nechajte koreniu rozvinúť chuť a farbu, potom pridajte umyté zemiaky v šupke nakrájané na kocky, za stáleho miešania ich opražte a zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou. Uvarte takmer domäkka a pridajte ružičky karfiolu. Ak treba, prilejte vývar a vodu. Karí by malo byť pomerne husté, s malým obsahom tekutiny, výraznou korenistou, jemne pikantnou chuťou, karfiol môže byť mierne chrumkavý.
  5. Pripravte mangové lassi: Do krémova rozmixujte mango s jogurtom, pridajte mlieko, štipku kardamómu, doslaďte a dochuťte citrónovou šťavou.
  6. Karí podávajte posypané lístkami koriandra, s limetou alebo citrónom, chlebovou plackou a uvarenou ryžou basmati. Zapite mangovým lassi, ktoré schladí a prepláchne ústa od výrazného korenia.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Karfiolovo-zemiakové karí: Vegetariánska mňamka s veľmi vábivou vôňou
Ľuboš Mego
spracovala: Dobroslava Brunovská