Krídelko alebo stehienko? FOTO postup ako správne naporciovať kurča

06
Chuťmeter:
 
 
J10: Krídelko alebo stehienko?

Naporciovať kurča patrilo kedysi k základným zručnostiam každej gazdinky. Dnes si bez problémov kúpite jednotlivé diely. Ale...

Poradiť si s celým kurčaťom je nevyhnutné pre každého, kto uprednostňuje výhodné nákupy. Alebo jednoducho túžite po menej obvyklom reze mäsa, napríklad suprême – prsia s prvou časťou krídel. Plus za celé kura bežne zaplatíte zhruba rovnakú sumu ako za dve väčšie prsičká. Pritom z neho pripravíte najmenej tri rôzne jedlá pre dve osoby. Výhodná cena bude ďalším plusom, najmä ak uprednostňujete kvalitnejšie mäso v biokvalite z farmy. Kúpiť celé kurča a venovať mu chvíľu času je v tom prípade dobrý kompromis: doprajte si vyššiu kvalitu bez toho, že by vás to zruinovalo.

Čo s načatým kurčaťom?

Keď sa pustíte do porciovania, získate minimálne dva kusy pŕs, dve stehná a skelet s krídlami. Ak práve nemáte v úmysle jesť celý víkend kuracie mäso, môžete jednotlivé časti zamraziť. Keď máte v mrazničke dosť miesta (alebo varíte aspoň pre štyroch), máte možnosť kúpiť a rozdeliť rovno dve kurčatá. Vďaka tomu predídete hádkam o to, komu sa na tanieri ujde stehienko. Navyše stehná môžete rozdeliť na hornú alebo spodnú časť, prípadne paličku. Kým horné mäsitejšie stehno postačí na jednu porciu, paličky budete potrebovať asi štyri. Podobne sa dajú využiť krídelká. Z dvoch kurčiat tak získate dve porcie navyše.

Nikto učený nespadol z neba

Ak si v zručnostiach pri delení kurčaťa neveríte, máme pre vás dobrú správu: nie je na tom nič, čo by nezvládol aj úplný začiatočník! Najhoršie, čo sa môže prihodiť, je to, že na kostre ostane viac mäsa. No polievke zasa dodá výdatnejšiu chuť. Pevnejšiu ruku si časom vycvičíte a prídu aj presnejšie rezy.

Ako naporciovať kurča

  1. Oddeľte stehná: Začnite odstraňovaním stehien. Nožom zájdite do ryhy medzi stehnom a trupom. Režte, kým nenarazíte na kĺb. Jednou rukou pevne chyťte stehno, druhou trup a kurča začnite jemne roztvárať, kým neucítite prasknutie a neuvidíte hlavu kĺbu. Dorežte mäso pod ním.
  2. Odkrojte krídla: Začnite rezať podobne hneď od trupu (alebo pri druhom kĺbe, ak chcete mať kuracie prsia suprême), a krájajte, kým nenarazíte na kĺb.
  3. Jemný zlom: Krídlo a trup (alebo spodnú a vrchnú časť krídla v prípade suprême) uchopte a jemne odlomte kĺb. Jemnejšie kosti budú klásť oveľa menší odpor ako stehná.
  4. Vyrežte prsičká: Nahmatajte hrudnú kosť a rez veďte čo najtesnejšie k nej. Prsia sa budú postupne oddeľovať. Nožom sa snažte čo najpresnejšie kopírovať zaoblenie kosti a postupne ju odrežte.

Ako vykostiť kuracie stehno

  1. Rez okolo kosti: Prvý rez veďte čo najtesnejšie pozdĺž stehennej kosti. Podobne ako pri prsiach, kosť sa začne stáčať na bok – vždy keď sa objaví ryha medzi mäsom a kosťou, prejdite po nej jemne nožom. Snažte sa netlačiť, aby nôž zbytočne nezachádzal do mäsitej časti.
  2. Finálne odrezanie: Jemnými postupnými ťahmi sa kosť úplne oddelí od mäsa – spojené ostanú iba na konci. Kosť uchopte palcom a ukazovákom, ostatnými prstami zľahka tlačte mäso k doske a odrežte aj poslednú časť. Kosti hoďte do vývaru.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Krídelko alebo stehienko? FOTO postup ako správne naporciovať kurča
Barbora Štětinová
Spracovala: Mária Abrahámová