Lahôdkové lieskovce: Poradíme, ako sa robí orieškové mliečko a kedy chutia najlepšie

Chuťmeter:
 
 
Lieskovce

Lieskovce sú pre gurmánsky svet neodmysliteľnou surovinou, ktorá tvorí súčasť mnohých bežných aj vychytených lahôdok. Používajú sa najmä ako prísada do tort, koláčov a drobného pečiva. Chutné sú v müsli, ale pridávajú sa tiež do čokolád a čokoládových bonbónov.

Budú chutnejšie

Mleté oriešky dodajú špecifickú chuť rybím a zverinovým jedlám. Chuť orieškov zvýrazníte, ak ich pred použitím celé nasucho opražíte na panvici alebo dáte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.

Ako ich skladovať

Oriešky majú sklon plesnivieť, preto ich treba čo najskôr spotrebovať. Ak ich dáte do mrazničky, vydržia 3-4 mesiace.

Olej

Z lieskovcov sa za studena lisuje aj olej s typickou orieškovou chuťou. Používa sa iba v studenej kuchyni do dresingov, na ochutenie omáčok a skladovať ho treba v chladničke.

Orieškové mlieko

Ak fandíte rastlinným mliekam, môžete si urobiť vlastné z 50 g opražených a olúpaných lieskových orechov, 3 lyžíc dobre uvarenej ryže, 1 lyžice medu, zo štipky soli a z 2 hrnčekov vody. Spolu mixujte asi 10 minút.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Lahôdkové lieskovce: Poradíme, ako sa robí orieškové mliečko a kedy chutia najlepšie
Dobroslava Brunovská