Plnené mäsové guličky: Prekvapte vašich jedákov ružičkovým kelom vo vnútri

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
J2: Mäsové guličky plnené ružičkovým kelom

Potrebujeme:

  • 250 g ružičkového kelu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 ml bieleho suchého vína
  • 250 g mletého morčacieho mäsa
  • čerstvá petržlenová vňať
  • štipka mletého muškátového orieška
  • soľ, korenie, mletá červená paprika
  • extra panenský olivový olej

Na paradajkovú omáčku:

  • 200 g pasírovaných paradajok
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 300 ml vývaru
  • cukor, soľ
  • varené zemiaky ako príloha

Postup:

  1. Ružičkový kel očistite, ružičky narežte na stonke a varte ich vo vriacej osolenej vode 3 až 5 minút. Vyberte a nechajte vychladiť.
  2. Očistenú cibuľu nakrájajte na drobno a restujte na rozohriatom oleji do sklovita. Pridajte nakrájaný cesnak a minútu restujte, podlejte 50 ml vína a nechajte ho odpariť. Potom odstavte z ohňa a nechajte zmes vychladiť.
  3. Pripravte paradajkovú omáčku: V hrnci zohrejte pasírované paradajky. Ochuťte ich cukrom, soľou, pridajte víno a vývar. Prevarte a stiahnite z ohňa.
  4. Do misy dajte mleté morčacie mäso, restovanú cibuľovú zmes, nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný muškátový oriešok, trochu mletej papriky, soľ. Hmotu dobre vypracujte. Ak by bola príliš suchá, pridajte lyžicu ľadovej vody.
  5. Z mäsovej hmoty tvarujte guľky a nimi obaľte ružičky kelu. Guľôčky opečte zo všetkých strán na panvici s olejom. Opečené vložte do vriacej omáčky a na miernom ohni ich ešte povarte 15 až 20 minút. Podávajte s varenými zemiakmi a ozdobené petržlenovou vňaťou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Plnené mäsové guličky: Prekvapte vašich jedákov ružičkovým kelom vo vnútri
Katarína Brunovská