Mäsové guľky s mätovo-hráškovou omáčkou: Ľahký obed alebo predjedlo

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
J7: Mäsové guľky s mätovo-hráškovou ommáčkou

Potrebujeme:

Na guľky:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice ošúpaných a podrvených pistácií
  • 600 g mletého morčacieho stehna
  • 1 lyžica strúhanky
  • 1 vajce
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na omáčku:

  • 500 g očisteného čerstvého hrášku (struky použite na vývar)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak
  • hráškový vývar alebo voda
  • hrsť lístkov mäty piepornej

Postup:

  1. Na oleji osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno, pridajte prelisovaný cesnak a ku koncu petržlenovú vňať aj nasekané pistácie. Po vychladnutí primiešajte do zmesi mleté mäso, strúhanku, vajce, soľ a korenie. Otestujte zmes osmažením malej fašírky. Z hrachových strukov uvarte rýchly vývar alebo nimi krátko zosilnite hotový mäsový vývar.
  2. Zo zmesi robte malé guľky a postupne ich osmažte na rozpálenom oleji. Guľky vyberte, do panvice dajte rozpolenú cibuľu, prelisovaný cesnak a ošúpaný zemiak nakrájaný na tenké plátky. Všetko spolu osmažte, vráťte guľky do panvice, zalejte ich takmer celé hráškovým vývarom alebo vodou, prikryte a povarte asi 25 minút.
  3. Mäsové guľky z panvice vyberte, tekutinu priveďte do varu a vhoďte do nej očistený zelený hrášok. Povarte asi minútu. Ku koncu pridajte pár lístkov mäty.
  4. Omáčku rýchlo schlaďte a dohladka pomixujte tyčovým mixérom. Trochu hrachu si nechajte na ozdobenie jedla. Ak treba, dochuťte omáčku soľou a korením.
  5. Mäsové guľky podávajte s omáčkou, hráškom, hráškovými výhonkami a mätou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Mäsové guľky s mätovo-hráškovou omáčkou: Ľahký obed alebo predjedlo
Ľuboš Mego
Spracovala: Dobroslava Brunovská