Oškvarkové pagáče

Chuťmeter:
 
42 kusov
 
Oškvarkové pagáče

Potrebujeme:

  • 670 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 300 g najemno pomletých oškvarkov
  • 30 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice vína
  • 30 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1 lyžička cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli

Postup:

  1. Preosiatu múku rozdelíme na dve časti. Do jednej zamiesime pomleté škvarky a vytvarujeme tehličku.
  2. Do druhej časti múky pridáme rozpustené maslo, dva žĺtky, soľ, víno a v mlieku vykysnuté droždie s cukrom. Cesto s droždím dobre vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste.
  3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik. Do stredu položíme tehličku škvarkového cesta a  zabalíme do tvaru obálky. Potom natenko opäť rozvaľkáme, trikrát preložíme a necháme 20 minút odpočívať. Prekladanie opakujeme ešte dvakrát s odstupom 20 minút.
  4. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 cm. Okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky, ktoré navrchu narežeme nožom do tvaru mriežky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a  necháme chvíľu odpočinúť. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 25 minút.

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo