Parmezán: Prečo je vzácny ako národný poklad?

Chuťmeter:
 
 
J6: Parmezán: Národný poklad

Chránený parmigiano reggiano sa vyrába iba vo vymedzených oblastiach Talianska z čerstvého a čiastočne odtučneného kravského mlieka. Pecne s priemerom 35 – 45 a výškou 18 – 34 centimetrov tam nechávajú dva až tri týždne v soľnom roztoku a potom ich vyložia do drevených regálov, kde zrejú jeden až tri roky.

Dodnes to robia rovnako ako šikovní benediktínski mnísi v 13. storočí, ktorí vtedy prišli na výrobu vzácneho syra úplnou náhodou. Snažili sa „iba“ zakonzervovať mlieko, aby im vydržalo čo najdlhšie. Mýlite si parmigiano reggiano s grana padano? A nebojte, nič zásadné sa nedeje, ak ľúbite jeden z nich o čosi viac.

Foto: Shutterstock

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Parmezán: Prečo je vzácny ako národný poklad?
Katarína Brunovská