Pečená šunka so špenátovým rizotom: Najlepšie chutí pod holým nebom

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Pečená šunka so špenátovým rizotom

Potrebujete:

  • 500 g Plzeňskej pečenej šunky
  • 500 g ryže na rizoto (arborio)
  • 70 g masla
  • 1 cibuľu
  • 1 – 1,3 l slepačieho vývaru
  • 100 g čerstvého špenátu

Postup:

  1. Najskôr pripravte špenátové rizoto. Na 50 g masla opražte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte ryžu a pár minút ju pražte spolu s cibuľou. Dajte pozor na to, aby ryža nezhnedla alebo sa nepripálila. 
  2. Horúci slepačí vývar prilievajte po naberačkách do ryže a pravidelne na slabom ohni miešajte a varte, kým sa takmer nevyvarí. Potom pridajte ďalšiu naberačku vývaru.
  3. Keď ryža získa ideálnu krémovú konzistenciu, prestaňte prilievať vývar a odstavte z ohňa. Tento proces trvá približne 20 minút.
  4. Medzitým umyte čerstvý špenát a dajte ho na 2 minúty do vriacej vody. Preceďte cez sitko, aby sa zbavil nadbytočnej vody. Uvarený špenát pokrájajte na menšie kúsky a primiešajte ho do uvarenej ryže. Pre jemnejšiu chuť primiešajte zvyšných 20 g masla.
  5. Špenátové rizoto podávajte s pečenou šunkou pokrájanou na 1 cm hrubé plátky a opečenou asi 3 minúty z každej strany. Na záver môžete rizoto dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Pečená šunka so špenátovým rizotom: Najlepšie chutí pod holým nebom
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská