Pivový guláš z držiek s opekanými zemiakmi: Rozmočte v ňom rohlík a deň je váš

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
J10: Pivový guláš z držiek s opekanými zemiakmi battami a zemiakmi

Potrebujeme:

  • 1 kg predvarených držiek
  • 600 g cibule
  • hovädzí vývar alebo voda
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká červená paprika, mletá rasca, majorán
  • 200-400 ml piva
  • čili paprička alebo mleté sušené čili
  • soľ, mleté čierne korenie 
  • bravčová masť
  • pečivo ako ďalšia príloha

Na placku:

  • 1 veľký zemiak
  • 1 veľký batat 
  • 1 strúčik cesnaku
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. V hrnci na masti na strednej teplote osmažte na drobno nakrájanú cibuľu. Keď sa začne prichytávať o dno, zalejte ju pár lyžicami vývaru alebo vody. Rozvarená cibuľa zahustí guláš, dajte si preto na tomto kroku záležať.
  2. K cibuli pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli zaprášte mletou paprikou a rascou. Nechajte korenie, nech rozvinie svoju chuť a farbu, pridajte držky, soľ, mleté čierne korenie a všetko niekoľkokrát dobre premiešajte. Pridajte sušený majorán.
  3. Držky zalejte pivom a hovädzím vývarom alebo vodou. Hrniec zakryte pokrievkou a guláš varte na veľmi miernom plameni, kým držky nezmäknú. 
  4. Pripravte placku: Zemiak a batat nastrúhajte na hrubšom strúhadle, premiešajte s prelisovaným cesnakom, nahrubo nakrájanou petržlenovou vňaťou, so soľou a s korením. Opekajte na panvici, sem-tam placku otočte.
  5. Uvarený guláš dochuťte čili papričkou, soľou, korením, prelisovaným cesnakom alebo čerstvým majoránom. Podávajte s plackou a pečivom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Pivový guláš z držiek s opekanými zemiakmi: Rozmočte v ňom rohlík a deň je váš
Ľuboš Mego
Marek Vidovič
Spracovala: Dobroslava Brunovská