Čerstvo vykopané mladé zemiaky: Žiadna nenápadná príloha!

Chuťmeter:
 
 
J6: Poklad spod zeme

Neodmysliteľne patria k jarnej a ku skorej letnej sezóne. Aj keď mnohým môžu pripadať všedné, z nenápadnej prílohy sa dajú vyčarovať hotové skvosty.

Koľko kúpiť?

Prvé skoré zemiaky sa k nám zvyčajne dovážajú z Maroka, Tuniska, Grécka či z Cypru už v máji a júni. Nové zemiaky zbytočne neskladujte a kupujte len také množstvo, aké spotrebujete v krátkom čase.

Aj so šupkou

Nové zemiaky majú tenkú šupku, vysoký obsah vody a vhodné sú na prípravu teplých šalátov, polievok či ľahkých zemiakových príloh. Pod šupkou je najvyššia koncentrácia vitamínov a minerálov, ale najviac sa ich uchová, ak zemiaky pripravíte na pare. Skoré zemiaky majú malý podiel škrobu a viac vody, nehodia sa teda na prípravu zemiakového cesta či halušiek.

Za plnú misku

Mladé zemiačiky uvarené v šupke sú chutné aj bez tuku, ale upečené v rúre a podávané s maslom a bryndzou sú rajskou lahôdkou. Posypte ich ešte pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a zapíjajte kyslým mliekom. Nič viac k nim netreba.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Čerstvo vykopané mladé zemiaky: Žiadna nenápadná príloha!
Dobroslava Brunovská