Roláda z bravčového bôčika s maslovým karfiolom: Pečte ju pomaly pomaličky

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
J4: Pomaly pečená roláda z bravčového bôčika s maslovým karfiolom

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčového bôčika s kožou
  • 1 lyžica celej rasce
  • 1 lyžička celého čierneho korenia
  • 2 lyžičky soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g špenátových listov
  • 1 údený pološtiepok
  •  kuchynský špagátik

Ako príloha:

  • 1 karfiol
  • 1 väčší zemiak
  • 1 lyžica masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej alebo bravčový tuk

Postup:

  1. Na suchej rozpálenej panvici opražte celú rascu (pozor, nespáľte ju) a korenie. Nechajte vychladnúť a spolu so soľou podrvte v mažiari.
  2. Bôčik položte na kuchynskú dosku kožou nadol. Nakrojte ho vodorovne, začnite zo strany ďalej od vás, na polovicu (úplne však nerozkrojte) a roztvorte polovice ako knihu. Vnútro narežte niekoľkými rezmi do tvaru mriežky a vyklepte medzi igelitovými vreckami. Vnútro bôčika poriadne natrite podrvenou zmesou soli, rasce a korenia. Prikryté mäso nechajte cez noc v chladničke.
  3. Na druhý deň krátko osmažte prelisovaný cesnak na rozpálenom oleji, pridajte špenátové listy a opekajte, kým nie sú takmer všetky zvädnuté. Nechajte vychladnúť.
  4. Vnútro bôčika naplňte strúhaným údeným syrom a špenátom, pevne ho zrolujte a zaistite kuchynským špagátikom. Kožu popichajte ostrým nožom. Roládu premiestnite do zapekacej misy kožou navrch, podlejte vodou alebo vývarom, prikryte vrchnákom alebo hliníkovou fóliou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 130 °C na 3-4 hodiny.
  5. Teplotu zvýšte na 220 °C, roládu odkryte a zapečte. Pred krájaním ju nechajte trochu vychladnúť.
  6. Pripravte prílohu: Vo vriacej osolenej vode uvarte nakrájaný zemiak domäkka, pridajte pokrájaný karfiol a varte, kým nebude karfiol mäkký. Sceďte ho a popučte spolu so zemiakom a s maslom. Dochuťte soľou, prípadne korením.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Roláda z bravčového bôčika s maslovým karfiolom: Pečte ju pomaly pomaličky
Ľuboš Mego
spracovala: Dobroslava Brunovská