Posledný závan sviatkov môže vyzerať aj ako šošovicová kapustnica

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
R: Šošovicová kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 250 g šošovice
  • 2 hrste sušených hríbov
  • 150 g údenej slaniny s kožou
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžica celej rasce
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • múka na zásmažku
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • sušená petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Šošovicu namočte cez noc do vody. Na pár hodín namočte aj sušené hríby. Na druhý deň šošovicu prepláchnite a dajte variť s väčším množstvom vody. Pridajte kožu z údenej slaniny, scedené hríby, bobkové listy a celú rascu. 
  2. Kyslú kapustu sceďte a prepláchnite, ak je veľmi kyslá. Nasekajte ju na drobnejšie kúsky. Vodu z kapusty nevylievajte. Keď je šošovica sčasti uvarená, pridajte k nej kyslú kapustu.
  3. Tenké slaninové plátky nechajte vyškvariť v druhom hrnci, vyberte ich a na vytopenom tuku opražte do sklovita cibuľu nakrájanú nadrobno.
  4. K cibuli pridajte nakrájaný cesnak, zasypte múkou a chvíľu osmažte. Prisypte mletú červenú papriku a po chvíli zalejte trochou studenej vody. Zásmažku povarte a premiešavajte. Pridajte ju do hrnca so šošovicou a ešte pár minút varte.
  5. Kapustnicu dochuťte soľou, korením a, ak treba, aj šťavou z kyslej kapusty. Podávajte so sušenou petržlenovou vňaťou a s plátkami vyškvarenej slaniny.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Posledný závan sviatkov môže vyzerať aj ako šošovicová kapustnica
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská