Rendez-vous s farmármi: Ochutnali sme parížske špeciality priamo z ulice

07
Chuťmeter:
 
 
Paríž má povesť hlavného mesta módy, najkrajšieho mesta zaľúbených a mekky všetkých, ktorí sa vyznajú v dobrom jedle. A práve preň som si tam naplánoval cestu.

Paríž má povesť hlavného mesta módy, najkrajšieho mesta zaľúbených a mekky všetkých, ktorí sa vyznajú v dobrom jedle. A práve preň som si tam naplánoval cestu. A by som bol presný, chcel som zažiť inšpirujúcu atmosféru miestnych pouličných trhov. V mojom hľadáčiku bol od začiatku najmä putovný trh Paris Fermier, medzi labužníkmi známy výberom najslávnejších francúzskych špecialít a možnosťou zoznámiť sa s ich výrobcami, farmármi. Aj keď sa Paris Fermier nazýva trhom, klasický trh to nie je. Ide o pravidelné podujatie, niečo medzi jarmokom a hodmi, ktorému dominujú sezónne špeciality a poctivá domáca produkcia.

V minulosti sa konal iba šesťkrát ročne, ale pre veľkú obľubu farmári čakajú na svojich hostí už každý mesiac. Sympatické je, že mestské štvrte, v ktorých sa trh koná, sa pravidelne menia. Domáce francúzske špeciality tak prichádzajú Parížanom priamo pod okná. A ak ste narodení pod šťastnou kulinárskou hviezdou ako napríklad ja, nájdete biele stánky učupené pozdĺž chodníkov ulice Rue Saint Charles pár minút chôdze od Eiffelovej veže.

Od slimákov po holuby

Okrem bežnej ponuky zeleniny a ovocia nechýba na trhu výber exotických dobrôt, napríklad legendárne francúzske slimáky. Ponuku na ochutnávku som síce slušne odmietol (predsa len, na raňajky je slimák príliš gurmánska voľba), no u pani Anny Catherine Bonvalotovej z burgundskej farmy L’Escargotière BONVALOT som sa o tejto špecialite veľa dozvedel. Anna je známa tým, že jedny z najlepších slimákov vo Francúzsku chová počas teplých mesiacov vo voľnom výbehu a kŕmi ich divými bylinami nazbieranými na lúkach v okolí farmy.

Nemenej extravagantným zážitkom boli holubie delikatesy v stánku farmy Le Pigeon Barrois z francúzskeho departmentu Horná Marna (Haute-Marne). Majiteľka farmy Sandrine Noirot zdôrazňuje kvalitu svojich výrobkov – holuby vraj kŕmi tým najlepším zrnom a dbá o ich zdravie, takže nemusí používať žiadne antibiotiká. Vo svojom stánku ponúka čerstvé holubie mäso, ale aj teriny, domáce zaváraniny, famózne koláče z lístkového cesta s holubím mäsom a marockú špecialitu, holubiu pastilu.

Dobré syry a spol.

Na vychytenom trhu však nechýbali ani iné francúzske dobroty: čerstvé ustrice z Bretónska, niekoľko stánkov ponúkalo foie gras. Aj keď osobne považujem slovenské syry za jedny z najlepších v Európe (chýba im len správne promo, ale verím, že sa to raz zmení), bol som veľmi zvedavý na miestnu ponuku.

Ako sa dalo čakať, zimný Paris Fermier ponúkol najmä výber mladých mäkkých syrov z kozieho a ovčieho mlieka. Najvychytenejším kúskom bol pre mňa slávny syr Le couffi balený do gaštanového lístia v obci Rocamadour. Niekoľko ďalších stánkov ponúkalo zaujímavé malé raňajky, napríklad terinu z homára alebo tataráčik s avokádom a krevetami. Pri špecialitách z diviny, kváskovom chlebe, stánkoch s medom či so zmesami korenín by som sa mohol motať hodiny, no bol najvyšší čas stihnúť ešte jednu zastávku v susedstve.

Marche de Grenelle

… alebo päťsto metrov chutí Paríža. Nájdete ho na rušnom Boulevard de Grenelle a pripomína niečo ako Miletičku v Paríži alebo londýnsky Borough Market, hoci nie je taký rozľahlý. Okúzlil ma však na prvý pohľad! Ponuka je tu oveľa menej farmárska a gurmánska, no trh navštevujú domáci aj turisti. Prvá vec, ktorá ma prekvapila (a ako človeka, ktorý vyrástol pri mori, nesmierne potešila), bolo množstvo stánkov s rybami a morskými plodmi. Šírka sortimentu konkurujúca slávnym rybím trhom a dlhé rady Parížanov prezrádzali, že tento tovar je tu vo veľkej obľube.

V stánkoch so zeleninou zase ležali v úhľadných radoch artičoky a špargľa. Obrovský fenikel, kučeravý kel aj geometricky fascinujúci karfiol romanesco vyzerali takisto na zahryznutie. Miestne lahôdky síce neponúkali teriny z homára, no aj bez toho lákali okoloidúcich grilovanými kurčatami, čerstvým pečivom či rôznymi nakladanými špecialitami. Určite si prídete na svoje. Navyše, Parížania sú tu veľmi priateľskí, zvyknutí na návštevy turistov.

Nedeľné ráno v Paríži

Ak vám to rozpočet dovolí, doprajte si raňajky priamo na Paris Fermier. Ak nie, vyberte si aspoň suvenír (napríklad vynikajúci med z francúzskych lúk alebo provensalské bylinky) a premiestnite sa na lacnejší Marche de Grenelle. Tam si môžete dať kávu a croissant v jednej z množstva vynikajúcich pekární. Takisto môžete navštíviť tamojšie kaviarne a objednať si v nich raňajkové menu (a zároveň pozorovať elegantných Francúzov, ako si dávajú pri pulte za pohárik a debatujú o čomkoľvek). Alebo si kúpte syr, ovocie, bagetu a džús a urobte si piknik v parku pod Eiffelovkou, ktorá je od trhu iba na skok.

Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Rendez-vous s farmármi: Ochutnali sme parížske špeciality priamo z ulice
Mykola Nevrev