Roláda z králičích stehien s bylinkovou kôrkou: Hubová plnka je istota

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
J4: Roláda z králičích stehien s hubovou plnkou a bylinkovou kôrkou

Potrebujeme:

  • 4 králičie stehná
  •  koreňová zelenina na vývar
  • igelitové vrecká, hliníková fólia

Na omáčku:

  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g húb
  • 1 bobkový list
  • 100 ml bieleho vína
  • králičí vývar
  • 1 lyžica celozrnnej horčice
  • soľ

Na plnku:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pol lyžičky sušeného tymianu
  • 250 g húb
  • 1 vajce + 1 žĺtok
  • petržlenová vňať
  • za dve hrste chlebových krutónov

Na kôrku:

  • 1 bielok
  • strúhanka premiešaná s čerstvými bylinkami

Na prílohu:

  • 1 kg cvikly
  • med
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • chlebové krutóny na servírovanie

Postup:

  1. Umytú a osušenú cviklu potrite olejom, osoľte, okoreňte, zabaľte do hliníkovej fólie a upečte v rúre vyhriatej na 180 °C domäkka.
  2. Králičie stehná vykostite, kosti s odrezkami vložte do menšieho hrnca, zalejte studenou vodou, priveďte do varu, sceďte, znovu zalejte studenou vodou, priveďte do varu, pridajte koreňovú zeleninu a uvarte vývar.
  3. Z vývaru urobte omáčku: Na oleji skaramelizujte cibuľu nakrájanú na plátky spolu s cukrom, pridajte plátky cesnaku, rozštvrtené huby, bobkový list a soľ. Všetko spolu osmažte, prilejte biele víno, zvarte na polovicu, prilejte scedený králičí vývar a zahustite ďalším varením. Ku koncu primiešajte horčicu a dochuťte soľou.
  4. Pripravte plnku: Na olivovom oleji osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno, pridajte cesnak a sušený tymian. Osmažte, pridajte huby nakrájané nadrobno a soľ. Pokračujte v opekaní, kým sa voda neodparí a huby nebudú skaramelizované. Osmažené huby nechajte mierne vychladnúť, primiešajte do nich vajce, žĺtok, petržlenovú vňať a chlebové krutóny. Dochuťte soľou.
  5. Mäso zo stehien naklepte na tenké plátky medzi dvoma igelitovými vreckami. Vyklepané kúsky poukladajte tesne vedľa seba na papier na pečenie potretý olivovým olejom a osolený. Papier s mäsom potom preložte na pevnejšiu veľkú hliníkovú fóliu tak, aby pretŕčala z oboch strán papiera aspoň 8 cm.
  6. Mäso ešte raz vyklepte, osoľte, okoreňte a rozprestrite naň hubovú plnku. 7
  7. Plát mäsa zrolujte pomocou papiera na pečenie a roládu zabaľte do hliníkovej fólie. Jej konce pevne stočte, podobne ako salónku. Roládu pečte pri teplote 130 °C asi 35 minút, ideálne do vnútornej teploty 70 °C. Ak máte v rúre cviklu, nevadí, dočasne znížte teplotu. Upečenú roládu vytiahnite a nechajte mierne vychladnúť.
  8. Roládu rozbaľte, potrite bielkom vyšľahaným do peny a posypte bylinkovou strúhankou. Dajte ešte zapiecť na 220 °C na 12 minút. 9
  9. Upečenú cviklu nechajte mierne vychladnúť, nakrájate ju na polmesiačiky, premiešajte s medom, citrónovou šťavou, 2 lyžicami vody, so soľou, s korením a olejom.
  10. Roládu podávajte s omáčkou, krutónmi a cviklovým šalátom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Roláda z králičích stehien s bylinkovou kôrkou: Hubová plnka je istota
Ľuboš Mego
spracovala: Dobroslava Brunovská