Rýchla škola varenia: Nech sa páči, základný recept na karí

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Podstatou indickej kuchyne je miešanie korenín. Takže ak sa nazdávate, že na karí je len jeden recept, ste na omyle. Je ich mnoho podľa oblastí aj rôznych pokrmov, do ktorých sa pridáva.

Podstatou indickej kuchyne je miešanie korenín. Takže ak sa nazdávate, že na karí je len jeden recept, ste na omyle. Je ich mnoho podľa oblastí aj rôznych pokrmov, do ktorých sa pridáva.

Karí (základný recept)

Potrebujeme:

  • 3 sušené červené čili papričky
  • 10 g koriandrových semienok
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • štvrť lyžičky horčicových semienok
  • pol lyžičky celého čierneho korenia
  • štvrť lyžičky mletého zázvoru 
  • pol lyžičky mletej kurkumy

Postup:

  1. Z čili papričiek vyberte semienka. S ďalšími celými koreninami opečte nasucho v panvici na miernom ohni. Premiešavajte, aby neprihoreli. 
  2. Korenie nechajte vychladnúť a pomeľte alebo v mažiari najemno podrvte. Pridajte mletý zázvor a kurkumu a zmes premiešajte.

Mrkvový karí šalát

Potrebujeme:

  • 500 g mrkvy
  • 1 lyžica makového oleja
  • pol lyžičky horčicových semienok
  • 1-2 zelené feferónky
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžička domáceho karí
  • citrónová šťava
  • štipka mletých klinčekov
  • 60 ml bieleho jogurtu
  • soľ
  • 2 lyžice píniových orechov
  • čerstvá mäta

Postup:

  1. Mrkvu očistite a najemno zastrúhajte. V panvici rozohrejte olej a pridajte doň horčicové semienka. Zakryte pokrievkou, pretože semienka budú prskať.
  2. Keď prskanie utíchne, pridajte pokrájané feferónky zbavené jadierok, cukor a karí. Miešajte, aby sa zmes nespálila.
  3. Keď sa cukor rozpustí, pridajte mrkvu a premiešajte, aby sa jednotlivé kúsky pokryli olejom a koreninami. Duste 3-4 minúty, potom mrkvu preložte do misy a nechajte vychladnúť.
  4. Šalát ochuťte citrónovou šťavou, mletými klinčekmi, soľou a jogurtom. Dobre premiešajte a posypte orechmi a mätovými lístkami.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
Rýchla škola varenia: Nech sa páči, základný recept na karí
Dobroslava Brunovská