Rýchly klobáskový guláš s kapiou: Šup-šup, nech stíhate variť na sviatky

Chuťmeter:
 
6-8 porcií
 
R: Rýchly klobáskový guláš s kapiou

Potrebujeme:

  • 500 g čerstvej klobásy na varenie (nie suchej)
  • 300 g cibule
  • hovädzí vývar alebo voda
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového koncentrátu
  • mletá sladká červená paprika, mletá rasca, sušený alebo čerstvý majorán,
  • 1 bobkový list
  • 800 g zemiakov
  • čerstvé alebo mleté čili
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • nakladaná kapia a dobrý chlieb na podávanie

Postup:

  1. Klobásky popichajte vidličkou alebo jemne narežte nožom. Orestujte ich na oleji z oboch strán na stredne silnom plameni.
  2. Klobásky vyberte na tanier, do hrnca vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom plameni ju osmažte do zlatohneda. Pridajte lyžicu vody alebo vývaru, ak sa začne prichytávať o dno.
  3. K cibuli pridajte prelisovaný cesnak, paradajkový koncentrát a po chvíli zasypte všetko mletou paprikou, rascou, štipkou sušeného majoránu, soľou a korením.
  4. Obsah hrnca krátko premiešajte, pridajte bobkový list a zemiaky nakrájané na kocky. Trochu z nich však nastrúhajte na jemnom strúhadle na zahustenie gulášu.
  5. Zemiaky zalejte vývarom alebo vodou a pod pokrievkou ich na slabom plameni uvarte do mäkka.
  6. Takmer vychladnutú opečenú klobásu nakrájajte na menšie kúsky a ku koncu varenia pridajte aj so šťavou z opekania do hrnca k zemiakom.
  7. Už iba krátko prevarte, na dochutenie pridajte čili, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a čerstvý majorán. Guláš zajedajte sladkokyslou nakladanou kapiou a dobrým chlebom alebo pečivom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Rýchly klobáskový guláš s kapiou: Šup-šup, nech stíhate variť na sviatky
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská