Segedínsky guláš: Zostal vám perkelt? Zmiešajte ho s kyslou kapustou!

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
segedin

Historiek o tom, ako vznikol segedín, sme našli viac. Najpríťažlivejšia je zrejme táto z polovice 19. storočia. Knihovník József Székely z Pešti sa chcel navečerať v obľúbenej krčme. Jesť toho už veľa nemali – zostal im zvyšok perkeltu a kyslá kapusta, tak navrhol, aby mu obe jedlá zmiešali. Pokrm mu chutil a jeho kamaráti si potom objednávali kapustu a lá Székely.

Potrebujeme:

  • 600 g bravčového pliecka (alebo stehna)
  • 3 stredne veľké cibule
  • 1-2 lyžice maďarskej mletej sladkej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku (nemusia byť)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 bobkové listy
  • voda alebo vývar, ak treba
  • 600 g kvasenej kapusty
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bravčová masť
  • zemiak alebo smotana na šľahanie + hladká múka na zahustenie
  • knedľa a kyslá smotana na podávanie

Postup:

  1. Na bravčovej masti osmažte očistenú cibuľu nakrájanú na drobno, stiahnite hrniec z plameňa a cibuľu zasypte mletou sladkou paprikou. Premiešajte a nechajte papriku uvoľniť farbu a chuť – asi pol minúty.
  2. Vráťte hrniec nad oheň a pridajte bravčové mäso nakrájané na kocky a dobre ho osmažte. Pridajte prelisovaný cesnak. Mäso zasypte mletou rascou, osoľte, okoreňte a pridajte bobkové listy.
  3. Ak treba, prilejte k mäsu trocha vody alebo vývaru, prikryte ho a nechajte dusiť takmer do mäkka, asi 30-40 minút.
  4. Ak je kapusta príliš kyslá alebo slaná, premyte ju, šťavu z nej najprv odložte bokom. Kapustu nahrubo nakrájajte na menšie kusy a primiešajte k mäsu. Prilejte ďalšiu vodu alebo vývar, ak treba. Duste ešte 20-30 minút. 
  5. Hotový segedín dochuťte soľou, prípadne šťavou z kyslej kapusty, ak je málo kyslý. Tesne pred dovarením ho zahustite nastrúhaným zemiakom a zjemnite zopár lyžicami smotany na šľahanie. (Zahusťovať môžete aj klasicky – zátrepkou zo smotany a z hladkej múky).
  6. Kapustu ešte chvíľu povarte. Podávajte s kyslou smotanou a parenou knedľou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Segedínsky guláš: Zostal vám perkelt? Zmiešajte ho s kyslou kapustou!
Ľuboš Mego
spracovala: Dobroslava Brunovská