Škola varenia: Vyrobte si vlastnú domácu vegetu

06
Chuťmeter:
 
1 nádoba
 
J8: Škola varenia : Domáca vegeta

Potrebujeme:

  • 1 kg mrkvy
  • 1 kg koreňového petržlenu
  • pol zelerovej buľvy
  • 500 g kalerábu
  • 500 g kelu
  • 1 veľký pór
  • 500 g cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 500 g soli
  • pol lyžice kurkumy
  • zelerová, petržlenová, ligurčeková a pažítková vňať

Postup:

  1. Zeleninu očistite pomocou škrabky. Väčšie kusy nakrájajte a vložte do studenej vody. 
  2. Všetku zeleninu jednotlivo nastrúhajte. Zeler, kaleráb, kel, cibuľu a ošúpaný cesnak nakrájajte na tenké plátky a pór na kolieska.
  3. Zeleninu rozložte do sušičky podľa jednotlivých druhov, prípadne na veľké plechy a dajte sušiť najlepšie na slnko alebo do rúry vyhriatej na 70 °C. Ak by ste robili vegetu neskôr, vo vykurovacom období, využite teplo radiátorov a asi 7 dní zeleninu sušte. Do sušičky dajte listy kelu, cibuľu, pór a vňate. Zvyšnú zeleninu rozložte na plechy. 
  4. Všetku dobre usušenú zeleninu rozmixujte na jemnú štruktúru. Môžete použiť aj mlynček na kávu. 
  5. Rozmixovanú zeleninu zmiešajte vo väčšej mise, pridajte soľ a dobre premiešajte, aby sa soľ rovnomerne dostala medzi zeleninu.
  6. Nakoniec do zmesi pridajte kurkumu pre farbu a dobre premiešajte. Vegetu presypte do sklenenej nádoby a uzavrite. Skladujte na tmavom a suchom mieste.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Škola varenia: Vyrobte si vlastnú domácu vegetu
Blanka Nemčeková