Špenátové rizoto so šampiňónmi: Aj vegáni si na ňom pochutia
Potrebujeme:
- 50 g masla
- 2 šalotky
- 300 g kuracích pŕs
- 1 väčšia mrkva
- 1 hrnček ryže Arborio (250 ml)
- 60 ml bieleho vína
- zeleninový vývar podľa potreby
- 2 lyžice cesnakového oleja
- 120 g malých hnedých šampiňónov
- 120 g čerstvého špenátu
- 3 lyžice nastrúhaného syra čedar
- soľ, mleté čierne korenie
- kôpor na ozdobenie
Postup:
- V širšom hrnci na rozpustenom masle opečieme nadrobno nakrájané šalotky. Pridáme na kocky pokrájané kuracie mäso a nakrájanú mrkvu. Posolíme, okoreníme a pár minút opekáme. Pridáme umytú, scedenú ryžu, prilejeme víno, premiešame a dusíme. Po častiach postupne prilievame teplý vývar, premiešame a pod pokrievkou dusíme.
- V panvici na cesnakovom oleji opečieme očistené pokrájané šampiňóny. Potom ich spolu so špenátom dáme do hrnca k ryži, zľahka zamiešame, dolejeme vývar a dusíme do mäkka. Na záver prisypeme strúhaný syr, premiešame a necháme rozpustiť. Podľa chuti dosolíme, okoreníme a dozdobíme kôprom.