Super jedlo 2019: Svetoví influenceri radia vyskúšať tieto pochúťky...

07
Chuťmeter:
 
 
Či už ste zberateľmi lajkov na Instagrame, alebo len chcete vedieť, čo za dobroty budú hitom nasledujúceho roka, tieto inšpirácie si nesmiete nechať ujsť!

Kváskový chlieb s cviklovou nátierkou bol možno na čelných priečkach hitparády super jedál minulých rokov, no teraz sa trendy posunuli ešte ďalej. Pri niektorých sa zrejme budete chytať za hlavu a iné si zasa zamilujete natoľko, že sa stanú súčasťou vašej domácej kuchyne. V každom prípade, svetoví influenceri už teraz vedia, ktoré veľmi fotogenické chuťovky im naženú ďalších fanúšikov. Vyskúšate aj vy?

Avokádová zmrzlina

Ak ste skutoční zmrzlinoví nadšenci, tak vám iste neunikli pokusy blogerov o zaradenie tých najzvláštnejších príchutí do stálej ponuky cukrární a zmrzlinární. Bazalkové, levanduľové, s čili korením alebo tínedžerský sen vo farbách dúhy, či uhľovočierna zmrzlina, ktorá si celkom podmanila sociálne siete (aj keď možno nie tak celkom aj vaše chuťové poháriky), boli hitom leta. Nehovoriac o rolovanej „iceroll“ zmrzline! Budúci rok však bude z neobvyklých príchutí dominovať avokádová. Necháte sa zlákať?

Čipsy z vaječných bielkov

Ak sa desíte tukov, cukrov, éčok, prepáleného oleja alebo vysokého cholesterolu, výrobcovia pochúťok spoza veľkej mláky majú pre vás dobrú správu: super zdravé, proteínmi nabité čipsy. Ich hlavnou ingredienciou sú vaječné bielky, takže ak ste v posilňovni viac než doma, určite na ne stavte. Dokonca si ich ľahko upečiete sami. Stačí prelustrovať internet.

Super prášok

Bylinky, rastliny a koreniny upravené do jemnej práškovej konzistencie hlásia svoj veľký návrat. Chlorela, baobab, açai, matcha, camu-camu, moringa alebo maca peruánska sú skvelými antioxidantmi a vďaka neobvyklej chuti sa dajú použiť na ozvláštnenie ranného smoothie či dochutenie jedál.

Farebné latté

Konečne niečo, čo ocenia kaviarenskí povaľači! Kávička latté v najrozmanitejších farbách – od ružovej s cviklovým práškom cez zelenú s matchou až po žltú vďaka štipke kurkumy. Pravdaže, ak farebné latté, tak jedine vo vegan verzii, tvrdia trendsetteri.

Káva deluxe

Keď už sme pri káve, tá vám budúci rok musí poskytnúť ešte viac benefitov ako len ranné nakopnutie do práce. Hitom je káva s maslom, kokosovým olejom, kurkumou či s proteínovým práškom. Stačí si zvoliť podľa svojej chuti.

Fit zámeny

Klasická pizza je pasé, ak si chcete do leta vyformovať dokonalé krivky. Vymeňte múku za karfiolové cesto a ušetrené kilojouly sa vám dvakrát vrátia v podobe menšej konfekčnej veľkosti. Trendy hovoria jasne: žite zdravšie, lepšie a viac fit. Namiesto špagiet zaraďte do jedálneho lístka zucchini (tenké prúžky strúhanej cukety), namiesto ryže nadrobno nasekanú brokolicu, smotanovú zmrzlinu vymeňte za mrazené banány a slané snacky za pečený cícer.

Konope

Podľa americkej siete organických potravín Whole Foods ide o jeden z najväčších food trendov nadchádzajúcej sezóny. Konopný olej je vďaka vysokému obsahu vlákniny, omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamínu B, C, E, vápnika, zinku, fosforu a železa zázrak prírody. V kuchyni však využijete aj konopné semiačka, otruby alebo múku.

Mocktaily

Alebo nealko koktaily sa netýkajú len nedospelých, ale do popredia ich stavajú už i svetoví barmani. A nemyslíme tým len virgin piňa coladu, ale najrozmanitejšie drinky z ovocných štiav, korenín a kvetov, ktorých príprava si vyžaduje rovnakú dávku kreativity a pozornosti ako ich alko verzie.

Kto sú food trendsetteri?

Možno si kladiete otázku, kto každoročne určuje trendy jedál. Za budúcimi hitmi stoja predovšetkým uznávaní šéfkuchári, špičkoví foodblogeri a vplyvní ľudia pohybujúci sa v oblasti gastronómie. Obrovský dosah na vznikajúce trendy jedál však majú práve siete obchodov s gastronómiou, ktoré podľa dopytu zákazníkov každý rok určujú, čo bude v gastrosfére dominovať. Neraz tak majú rozličné siete potravín, vinárstva, reštaurácie, slávne bary a cukrárne už v lete predstavu, po čom budú ľudia prahnúť budúcu sezónu.

Žite eko

Plátenné vrecúška na pečivo, sieťované na ovocie a zeleninu, šošovica z bezobalového obchodu – to nie je žiadna novinka, no ak sa ešte občas pristihnete v potravinách s mikroténovým vrecúškom v ruke, aby ste si doň nabrali pár jabĺčok, skúste to inak. Klasické plastové slamky vymeňte za kovové, ktoré vydržia celé roky, preferujte výrobky, ktoré nie sú ukryté v nezmyselnej zmesi obalov, a ak si beriete z kantíny obed so sebou, prineste si vlastnú nádobku. Je to malý krok, ale aj na drobnostiach záleží.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Super jedlo 2019: Svetoví influenceri radia vyskúšať tieto pochúťky...
Broňa Holcinger